Arnaud Vajda

Arnaud Vajda

Hoe zien de carrièremogelijkheden eruit voor een jonge medewerker van de federale overheid?

Je krijgt al gauw verantwoordelijkheden die je in een privé-omgeving minder snel zouden toekomen. Zo krijg je als junior al taken toegewezen die elders eerder deel zouden uitmaken van een senior-takenpakket.

De overheid is tegelijkertijd een familie én een grote werkgever. Elke dag zijn er mogelijkheden, deuren die zich openen. Als je zaken in beweging wil zetten, moet je gewoon proberen. Wees gemotiveerd, grijp nieuwe kansen en verantwoordelijkheden. Probeer jezelf te zien als een soort van ondernemer binnen je organisatie. Met die mentaliteit ben ik zelf in 15 jaar tijd opgeklommen tot voorzitter van een directiecomité.

Is een expert automatisch een goede manager?

De tijd waarin degene die de meeste expertise had in een bepaald domein, automatisch leidinggevende werd, is al lang voorbij. Een functie als expert mag je niet verwarren met eentje als manager. Het één vloeit niet logischerwijs voort uit het ander. Vandaag verwachten we meer specifieke vereisten om de taak van topmanager op te nemen. Als je ervan houdt om een dossier volledig uit te spitten, is een managersfunctie waarschijnlijk niets voor jou. Als topmanager kunnen we niet te lang stilstaan bij elk afzonderlijk dossier. We zitten vaak in vergadering, verwerken veel mails op een dag. Van ons wordt verwacht dat we de juiste informatie verzamelen om evenwichtige beslissingen te kunnen nemen.

Hoe houd je zelf de vinger aan de pols?

Als je een job beoefent op dit niveau, is het belangrijk dat je de publieke sector kent. Dat je inzicht hebt in de mechanismen van het politieke besluitvormingsproces, budgettering en administratie. Eventuele begrenzingen in de administratie moet je aanvaarden, maar tegelijkertijd durven aanpakken. Daarbij is een sterk netwerk rondom je van cruciaal belang. Als je efficiënt wil zijn in je job, laat je je best goed omringen. Wees nieuwsgierig, leg contacten in verschillende departementen. Het is essentieel dat je niet alleen staat in je functie.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures