Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie of kortweg (NICC)

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie of kortweg (NICC) is een federale wetenschappelijke instelling binnen de FOD Justitie. Op vraag van de gerechtelijke overheden verrichten we onafhankelijk onderzoek:

  • De directie Criminalistiek identificeert en analyseert sporen van verdachten en modus operandi. Zo helpen we daders van misdrijven op te sporen en bewijslast op te bouwen.
  • De directie Criminologie onderzoekt hoe het strafrechtelijke systeem functioneert en hoe we het kunnen verbeteren.  ​

Het NICC haalt veel uit weinig. Hoe klein ook het onderzoeksspoor, we halen er de beste resultaten uit. Dat doen we aan de hand van een uitgebreid spectrum aan forensische expertises. Als neutrale partners in het gerechtelijk onderzoek interpreteren onze deskundigen die analytische resultaten en geven advies. Indien gevraagd getuigen onze deskundigen ook voor de rechtbank.

Een aantal van onze experten hebben ook een rechtstreeks beleidsondersteunende rol gespeeld, o.a. bij de voorbereidende vergaderingen voor de nieuwste drugwet en het DNA-KB van 17 juli 2013.

Daarnaast verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar crimineel gedrag en het strafrechtelijke beleid (preventief en repressief). Hoofddoel is om kwantitatieve en kwalitatieve sociologische methoden te ontwikkelen. Hierbij maken we gebruik van verscheidene databanken en statistische analyses.

Ook internationaal is het NICC actief. Als medestichter spelen we een prominente rol binnen het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI). We zijn raadgever voor diverse Europese en internationale organisaties en onze deskundigen zijn veelgevraagde sprekers op nationale en internationale colloquia en studiedagen. Ook werken we samen met meerdere externe partners binnen wetenschappelijke onderzoeksprogramma's die door de Europese Commissie gesponsord worden, zoals bijvoorbeeld Framework 7 en ISEC.

Werken bij het NICC

Het NICC heeft als federale wetenschappelijke instelling een verscheidenheid aan personeelsleden in dienst, met verschillende statuten. Ons team van onderzoekers bestaat uit uitstekend opgeleide en hooggekwalificeerde specialisten. Studie is echter geen eindpunt, maar een constante. Opleiding en kennisuitwisseling zijn cruciaal. Deze insteek leidt tot een rijke en gevarieerde, diepe en brede kennisdatabank.

Werken bij het NICC betekent afwisselend en boeiend werk. Bovendien genieten onze werknemers van heel wat voordelen omdat ze voor een overheidsinstelling werken.

Verder staan onze waarden, Neutraliteit, Integriteit, Competentie en Consistentie centraal. Het resulteert in betrouwbare resultaten, een vlotte dienstverlening en een precieze administratie.

We zijn geregeld op zoek naar enthousiaste medewerkers. Bekijk hier onze vacatures. Verder nog een voorbeeld van een standaard curriculum vitae (cv .doc NL). Voor de toekenning van wetenschappelijke anciëniteit, bezorg ons je attest voor wetenschappelijke anciënniteit.

 

 

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures