Winne

Winne Haenen

Federaal gezondheidsinspecteur

Wat houdt jouw functie precies in?

Mijn job als arts-gezondheidsinspecteur houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de dringende geneeskundige hulpverlening en noodplanning in de cluster Antwerpen – Limburg – Vlaams-Brabant. Ik waak erover dat er overal hulpdiensten en ambulances in gereedheid zijn en dat deze diensten goed draaien. Ontstaat er ergens een crisissituatie en wordt er een gemeentelijk of provinciaal rampenplan afgekondigd, dan ga ik ter plaatse voor de beleidsmatige coördinatie.

Welke functies oefende u daarvoor al uit?

Na mijn studies geneeskunde werkte ik een jaar als assistent, en daarna heb ik jaren huisartsen vervangen. Later ging ik aan de slag bij de FOD Sociale Zaken, waar ik eerder ook al voor werkte als zelfstandige. Daar kreeg ik 23 jaar geleden een aanbod om als gezondheidsinspecteur aan de slag te gaan bij de FOD Volksgezondheid, en eigenlijk wist ik toen nog niet af van het bestaan van deze functie.

Waarom koos u dan voor deze functie?

Ik heb na mijn studies ook nog twee extra diploma’s behaald, namelijk openbare en sociale hygiëne en daarnaast ook nog rampenmanagement. Die interesses komen terug in deze job waar de volksgezondheid centraal staat.  Tijdens je werk krijg je de kans om dit laatste diploma te behalen

Hoe ziet jouw dag er gewoonlijk uit?

Iedere dag is anders. Ik heb het geluk dat deze job mij veel vrijheid biedt, ik voel mij soms als een zelfstandige die voor de staat werkt. Maar je bent ook van wacht. Bij crisissituaties, bijvoorbeeld een brand in de haven, moet ik meteen ter plaatse gaan.

Welke competenties zijn nodig om deze job goed te kunnen uitoefenen?

Je moet flexibel zijn en je gezond verstand gebruiken en snel beslissingen kunnen nemen, zeker in stressmomenten. Ook een uitgebreide kennis is belangrijk, want soms is het bijvoorbeeld nodig dat je snel een link kunt leggen naar de medische literatuur.

Wat zijn de voordelen van werken als arts voor de FOD Volksgezondheid?

Zelf vind ik het de mooiste job die er bestaat. Ik heb het gevoel dat ik een rol kan spelen op diverse domeinen van de volksgezondheid en daar haal ik veel voldoening uit. Je krijgt ook veel waardering voor je tussenkomsten in moeilijke situaties. Leuk is ook dat je altijd weer op nieuwe plekken komt. Ik ga bijvoorbeeld naar het festival Tomorrowland, maar voor mijn job dan. Ook voor andere festivals en grote evenementen sta ik vaak mee in voor de medische coördinatie en dan ga ik ter plaatse.