Werken bij de federale overheid

De federale overheid telt ongeveer 70.000 ambtenaren. Als federale overheidsdiensten nieuwe mensen aanwerven, doen ze een beroep op Selor om kandidaten te vinden en te testen.

150 mogelijke werkgevers

Meer dan 150 federale overheidsdiensten en instellingen rekruteren via Selor.

Klik hier voor een overzicht

Voor meer informatie over de loopbaan van een federale ambtenaar, kan je terecht op de portaalwebsite Fedweb.

Alle functies in beeld

De loopbanen en het takenpakket verschillen naargelang het niveau van de job. De federale overheid heeft een 'functiecartografie' uitgewerkt. Dit is een overzicht van de functies en functiefamilies binnen de federale overheid. De functiebeschrijvingen geven een goed zicht op de precieze inhoud van de functie en op de competenties waarover je moet beschikken.

Jobinhoud en niveau

De inhoud van een job hangt ook van het niveau. De federale overheid werkt met vier niveaus, in functie van het hoogst behaalde diploma.

  • niveau A: universitair of hoger onderwijs lange type (licentiaat, master)
  • niveau B: hoger onderwijs korte type (regentaat, graduaat, kandidatuur, bachelor)
  • niveau C: hoger secundair onderwijs
  • niveau D: lager secundair onderwijs of geen diploma

Per niveau bestaan er ook nog opdelingen. Zo zijn er vijf klassen voor niveau A, terwijl de niveaus B, C en D opgedeeld zijn in graden. Meer info over de loopbaanmogelijkheden vind je in deze brochure voor niveau A of deze brochure voor niveau B, C en D.

Om toch te kunnen solliciteren voor een job waarvoor je niet het vereiste diploma hebt, kan je deelnemen aan een ‘instapkaartproef’ bij Selor. Met zo'n proef wordt er nagegaan of je op een bepaald niveau kan functioneren.

Interessante loonvoorwaarden en voordelen

De federale overheid biedt interessante voorwaarden, ook voor starters. Als ambtenaar is je maandwedde afhankelijk van je niveau en anciënniteit. Bovendien zijn er andere financiële tegemoetkomingen en premies, bijvoorbeeld taalpremies. Daarnaast bestaan er veel extralegale voordelen, zoals gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, een voordelige hospitalisatieverzekering en ruime opleidingsmogelijkheden. Afhankelijk van de werkgever kunnen daar nog voordelen bovenop komen, zoals bedrijfsrestaurants, kinderopvang tijdens de vakantieperiode, thuiswerk, een gsm en/of laptop … Meer details hierover vind je terug op Fedweb.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures