Maak kennis met Huguette Van Hoey

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Ik ben mijn carrière in 2000 begonnen als huisarts. Ik werkte meer dan 10 jaar lang in een duopraktijk, samen met mijn echtgenoot. Maar toen ik door een medische ingreep zelf een tijdje op non-actief stond, zag ik in de Artsenkrant een vacature van het RIZIV. Daar zochten ze toen artsen voor het voor Dienst Geneeskundige Evaluatie en controle en ik heb meteen gesolliciteerd.

Waarom koos je voor het RIZIV?

Als huisarts ontvang je regelmatig een schrijven vanuit het RIZIV, dus zo had ik de instelling al leren kennen. Bovendien was de sociale zekerheid een materie die me altijd al had geboeid en waaraan ik graag een steentje wilde bijdragen. Nadat de selectietesten bij Selor goed waren verlopen, kon ik in oktober 2011 beginnen als geneesheer-inspecteur voor de provincie Antwerpen.

Wat houdt jouw huidige job precies in?

Vandaag werk ik op een andere dienst bij het RIZIV. In november 2014 kwamen er vacatures vrij voor artsen bij het Fonds voor de medische ongevallen. Omdat daar het medisch-inhoudelijke aspect meer aan bod komt, besloot ik mij hiervoor kandidaat te stellen. Toen ik werd aangenomen, kon ik meteen overstappen dankzij het systeem van interne mobiliteit. Als experte sta ik nu in voor de medische analyse in dossiers van personen waarbij er tijdens de medische behandeling mogelijk iets verkeerd is gelopen.

Wat spreekt jou het meest aan in deze functie?

Omdat ik telkens weer analyses moet uitvoeren, sta ik terug volledig in de geneeskunde. Elk patiëntenverhaal is ook anders, wat het steeds uitdagend maakt. Door die grote diversiteit aan dossiers heb ik op korte tijd veel nieuwe kennis over de geneeskunde opgedaan, zoals nieuwe technieken, medicatie, vernieuwende inzichten … Ook overleg ik regelmatig met juristen, die dossiers toch op een andere manier interpreteren. Het is heel boeiend om ook deze visie te leren kennen.

Welke competenties zijn nodig om deze job goed te kunnen uitoefenen?

Hier werk je niet alleen, maar als een ploegspeler in teamverband. Verder heb je best een analytische geest en zin voor synthese. Je moet ook goed met medische databanken overweg kunnen. Kennis van courante softwareprogramma’s zoals Word of Excel is daarbij een troef.

Welke voordelen biedt een job bij het RIZIV?

Toen ik nog als huisarts actief was, moest ik vaak kiezen tussen gezin en werk. Dat dilemma heb ik nu gelukkig niet meer. Voor een moeder zijn de regelmatige uren een niet te onderschatten troef. Bij de overheid zijn er glijdende werkuren zodat je zelf je dagschema kan plannen, en ook telewerk behoort tot de mogelijkheden. Tot slot vind ik het een groot pluspunt dat, eens ik op het werk vertrek, mijn aandacht volledig naar privézaken kan gaan!