Veerle Baele

silhouette_femme_vrouw

Hoe ben je arts-inspecteur geworden?

Ik heb meer dan 20 jaar als consultatiebureau-arts bij Kind & Gezin gewerkt, in de preventieve sector. Medio 2017 heeft men de beslissing genomen om niet langer te werken met artsen in een bediendenstatuut, maar enkel nog met zelfstandige artsen. Gezien ik dit niet zag zitten, heb ik de beslissing genomen iets anders te zoeken. Toevallig zag ik dat het RIZIV artsen zocht. In de zomer van 2017 heb ik meegedaan aan de selectieprocedure. Ik had totaal geen idee wat de job precies inhield, maar ik dacht: ‘We zien wel!’.  In het najaar kreeg ik het bericht dat ik geslaagd was.

In januari ’18 zijn we gestart met 8 nieuwe arts-inspecteurs. 4 Nederlandstalige en 4 Franstalige. We kregen gedurende 2 maand een intensieve opleiding. Een toch wel vrij nieuw proces binnen het RIZIV. Dit was boeiend, interessant en soms wel vermoeiend gezien de complexe materie, maar ook een uitdaging! Ondertussen heb ik al een aantal controles uitgevoerd, hoofdzakelijk in West-Vlaanderen. Dit kan een individuele controle zijn van een zorgverstrekker, maar evengoed een thematische controle in ziekenhuizen over heel België. Dit gaat meestal over het al dan niet correct aanrekenen van technische prestaties.

Hoe verloopt de werkdag van een arts-inspecteur?

Als arts-inspecteur gaan we na of medische prestaties correct aangerekend worden aan de ziekteverzekering. We voeren het onderzoek uit en doen indien nodig verhoren van verzekerden en zorgverstrekkers. Nadien wordt een Proces Verbaal van Vaststelling opgemaakt.

Soms ben ik een volledige dag op de Dienst in Brugge en ben ik bezig met analyse van gegevens die we van de ziekenfondsen ontvangen. De opstart van een dossier vergt een grondig onderzoek van alle informatie. Als het onderzoek in een volgende fase zit, gaan we soms op stap om verzekerden of zorgverstrekkers te verhoren. Er zit dus wel heel veel variatie in de job.

Wat zijn de voordelen in je job?

Mijn job is niet zo ver van mijn woonplaats. Bij mijn sollicitatie waren er vacatures voor verschillende regio’s. Ik heb toen toch beslist om enkel voor ‘Brugge’ te gaan en ik heb het geluk gehad dat dit gelukt is! Af en toe naar de Centrale dienst gaan, vind ik niet erg, maar dagelijks pendelen naar Brussel zou voor mij toch zwaar zijn.

De flexibiliteit van de werkuren is een groot pluspunt. Ook de mogelijkheid om te telewerken is een voordeel. 

Ik heb misschien de arts-patiëntrelatie niet meer, maar er zijn nog veel aangename ontmoetingen. Ook als arts-inspecteur word je warm ontvangen.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures