Xavier Delor

Xavier Delor

Hoofd van de dienst ICT

Vertel eens over je job…

Ik werk als functionele chef van de informaticadienst van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Mijn taak bestaat vooral uit teammanagement (personeel, teams en projecten opvolgen), het ontwikkelen van een globale visie en het opstellen van een managementplan voor de informatica in KBR. Het is een functie met heel wat verantwoordelijkheden, dus ik ben meer een manager dan een informaticus-technicus.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Eigenlijk is de Koninklijke Bibliotheek mijn eerste werkgever. Ik behaalde in 2003 een licentie in de informatica aan de universiteit van Bergen en kon meteen aan de slag bij KBR als systeembeheerder. Later kreeg ik daar de leiding over een team van twee personen dat instond voor het beheer van de server, de helpdesk, de aankoop … Mijn taken waren dus breder dan alleen maar informaticabeheer. Enkele jaren geleden zijn dan alle verschillende diensten binnen het informaticadepartement onder mijn leiding geplaatst. De reden is dat enkele collega’s die voor deze diensten verantwoordelijk waren met pensioen gingen en niet werden vervangen.

Werken voor je huidige werkgever… Is dat volgens jou een voordeel?

Jazeker! Ik heb het geluk dat mijn werk zeer gevarieerd is en dat er weinig beperkingen zijn, zelfs nu ons budget ieder jaar kleiner wordt. Het budget van de dienst ICT volstaat om de dienst te beheren en opdrachten tot een goed einde te brengen, dus dat is een aangename situatie. Bovendien kan ik mijn werkrooster misschien gemakkelijker dan in de privésector organiseren, zo lukt het goed om werk en gezinsleven te combineren. Tot slot is het loon op mijn niveau (A3) zeer concurrentieel in vergelijking met de privésector.

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Ik heb bij Selor examens afgelegd van systeembeheerder voor de federale wetenschappelijke instellingen. Dat kon zelfs al tijdens het laatste jaar van mijn studies, in 2003, want de selectieprocedure stond open voor laatstejaarsstudenten op voorwaarde dat je slaagde in je laatste jaar! Dat was voor mij het geval en zo kon ik dus onmiddellijk als statutair ambtenaar bij de Staat aan de slag.

Herinner je je eerste werkdag? Wil je een anekdote meedelen?

Toen ik in de Bibliotheek aankwam, had ik nog geen eigen bureau. Men wist niet goed waar precies men mij een plaats kon geven, omdat er net toen werken in uitvoering waren. Tijdens die eerste dagen heb ik dus een rondleiding gekregen in de hele Bibliotheek en heeft men mij overal voorgesteld.