Piet Janssens

Piet Janssens

Assistent digitalisering

Vertel ons over je job…

Binnen de afdeling digitalisering voer ik de verschillende stappen van het digitaliseringproces uit. Dat gaat van de selectie van de documenten tot postproductie, bewaring en digitale ontsluiting. Daarnaast gaat er veel tijd naar het digitaliseren op zich, met scanners en foto-apparatuur. Het maken van een foto van een pagina of prent in onze fotostudio’s moet heel precies gebeuren.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Sinds de start van mijn loopbaan werk ik voor de federale overheid. Ik startte als technisch medewerker bij het BIPT, de waakhond voor de Telecommunicatiesector. Daarnaast haalde als werkstudent een bachelor in design, met als specialisatie fotografie.  Verder heroriënteerde ik mij door een opleiding ‘initiatie in het bibliotheekwezen’ te volgen en vrijwillig stage te lopen bij een archiefinstelling.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

Er is ruimte voor het verbeteren van je persoonlijke competenties. Daarnaast krijgen we de mogelijkheid om samen te werken met verschillende afdelingen om zo antwoorden te formuleren voor de hedendaagse uitdagingen van KBR.

Onze afdeling bestaat uit een jong en zeer gemotiveerd team. Bovendien zitten we hier in hartje Brussel op een schitterende locatie, dat is ook belangrijk.

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Ik heb bij Selor examens afgelegd van assistent digitalisering bij de Koninklijke Bibliotheek van België. Voor de eerste module ‘generieke screening’ kreeg ik een vrijstelling, omdat ik al voor de overheid werkte. Ik nam wel deel aan de tweede module: de functiespecifieke screening. Omdat er meer dan 150 kandidaten waren, werd deze opgesplitst in een twee verschillende testen. Eén die meer de algemene vaardigheden testte en een tweede die de technische competenties die vereist zijn voor de functie evalueerde. Finaal volgde nog een interview.

Kan je ons een anekdote vertellen?

De eerste lente hier in KBR kocht ik in onze dakmoestuin een plantje voor thuis. En dat groeit nog steeds goed! Het dakterras van de bibliotheek blijkt een verborgen parel!