Sandra Van Moere

Sandra Van Moere_2022

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik werk als administratief assistent bij de FOD Werkgelegenheid. In deze rol leid ik onder meer de selecties in goede banen. Zo werk ik mee aan de voorbereiding ervan, maar ook de op de selectiedag zelf zorg ik voor de nodige begeleiding. Concreet begeleid ik de kandidaten naar het selectielokaal waar ik toelichting geef bij de proef. Eens ze begonnen zijn, hou ik de timing nauwlettend in het oog.

Daarnaast werk ik ook aan dossiers en doe ik het papierwerk dat erbij komt kijken. Het administratieve proces bij bevorderingen neem ik eveneens voor mijn rekening en ik volg op welke medewerkers in aanmerking komen voor een ereteken, aangezien onze Directie instaat voor de uitreiking ervan.  

Waarom heb je voor deze job gekozen?

Ik heb lang in de privésector gewerkt, voornamelijk in de horeca en de verkoop. Tot ik in maart 2021 de kans kreeg om hier aan de slag te gaan. Ik was toe aan iets anders, een job waarbij ik kon samenwerken met mensen. Een vriendin van mij werkte al voor de federale overheid en moedigde me aan om deel te nemen aan de algemene selectieproeven. Toen ik vervolgens kon solliciteren voor deze vacature, heb ik niet geaarzeld. Het leek me iets leuks te zijn en dat is ook zo gebleken.

Ik apprecieer de afwisseling die er is tussen het administratieve werk en de begeleiding van de kandidaten. Wat me ook aanspreekt, is dat je de ruimte krijgt om zelfstandig te werken maar toch deel uitmaakt van een team dat hetzelfde doel voor ogen heeft. Ieder heeft zijn taken, maar het is dankzij overleg en afstemming dat we raken waar we moeten zijn. Zo is iedere job die ingevuld raakt het resultaat van teamwerk.

Hoe verliepen de eerste dagen bij de FOD Werkgelegenheid?

Ik werd er heel goed opgevangen. Eerst kreeg ik een rondleiding en toelichting over de werking van de FOD. Na die halve dag kon ik mijn collega’s ontmoeten. Ondanks de coronacrisis waar we toen middenin zaten, was een groot deel van het team aanwezig. Zo kon ik meteen met hen kennismaken. Dat ik in volle coronacrisis ben begonnen, deerde me uiteindelijk niet echt. Het gaf me de kans om in alle rust in te lopen en me voldoende voor te bereiden op al wat op me afkwam.

Hoe is het om te werken voor de federale overheid?

Ik heb het gevoel dat ik deel uitmaak van een groter geheel. Door te werken voor de selectiedienst sta ik de samenleving ten dienste, we helpen mensen immers aan een job. Dat is hoe ik mijn job zie, maar helaas bestaan er nog vooroordelen over ambtenaren. Terwijl ik net vaststel dat heel veel collega’s de motivatie hebben om te tonen dat de overheid efficiënt kan werken. Er zit een drive in ons team die zorgt voor een fijne dynamiek.

Natuurlijk moeten we als overheidsmedewerkers specifieke procedures volgen, waarvan sommige op het eerste gezicht niet even nodig lijken. Soms duurt een selectieproces zo langer, maar ze zorgen er ook voor dat het proces zo transparant mogelijk verloopt en iedereen gelijk behandeld wordt.

Wat zijn de voordelen van deze job?

Er zijn best wel wat voordelen verbonden aan deze functie. Denk maar aan de mogelijkheid tot telewerk, dat sinds de coronacrisis nog beter is ingeburgerd. Maar het mooiste voordeel vind ik dat je hier kan doorgroeien. Zo ken ik iemand die begonnen is op niveau D en ondertussen een job heeft op niveau A2. Dat zegt veel.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures