Claudio Vandersnickt

Claudio Vandersnickt

Jurist Individueel Arbeidsrecht

Vertel ons over je job…

Het is mijn eerste job, ik ben hier meteen na het afstuderen begonnen.

Ik beantwoord vragen van sociale secretariaten, werkgevers, vakorganisaties, advocaten en werkgeversorganisaties over de interpretatie van individueel arbeidsrecht, zoals ontslag, verloven, arbeidsduur, tijdskrediet, herstructurering … Ik beantwoord ook vragen van burgers als het gaat om eerder complexe vragen.

Daarnaast stel ik regelgeving op, voornamelijk Koninklijke Besluiten, en beantwoord ik parlementaire vragen. Als starter moet ik alle materies behandelen, na een inwerkperiode van ongeveer drie jaar zal ik mij kunnen verdiepen in een bepaald thema. Het is voornamelijk een zelfstandige functie. De vragen die binnenkomen worden door het hoofd van de afdeling verdeeld over de verschillende juristen zodat ieder zijn eigen dossier heeft en instaat voor de organisatie van zijn werk.  De focus van het werk  ligt eerder op kwaliteit, dan op snelheid.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

Zeker, zowel de inhoud van de job als de arbeidsvoorwaarden zijn interessant. Het evenwicht tussen werkgevers en werknemers en hoe dit allemaal maatschappelijk geregeld is via het arbeidsrecht is een van mijn interessedomeinen. Bovendien is het een zeer gevarieerde job en krijg je snel verantwoordelijkheid. Zo werd ik toen ik nog maar een jaar in dienst was naar een congres in Den Haag gestuurd om deel te nemen aan een debat over Europees arbeidsrecht en ben ik ook al verschillende keren met collega's naar de Nationale Arbeidsraad gegaan.

Er is hier ook een goede werksfeer. Collega's vangen je hier meteen op en er heerst een overlegcultuur.
Wat de arbeidsvoorwaarden betreft, vind ik het aangenaam dat je zelf kan bepalen wanneer je ongeveer start en stopt door het systeem van de glijdende uren.

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Ik ben hier begonnen als contractueel. Ik heb een daarvoor een praktische proef en een interview afgelegd bij de FOD. Inmiddels ben ik geslaagd voor een statutaire selectie en ben ik in mijn stageperiode.

Herinner je je eerste werkdag?

De eerste werkdag was een kennismakingsdag. Ik werd toen opgevangen door mijn chef die mij voorstelde aan mijn collega's en mij wegwijs maakte in de documenten. Iedereen toonde meteen interesse in mij en ik werd zeer snel opgenomen in de groep.

Hoe zou je de cultuur van je FOD beschrijven in drie woorden?

Deskundigheid, aangename werksfeer en verantwoordelijkheidszin.