Tom Bastijns

Tom_Bastijns

Analist Strategische Coördinatie

Vertel ons over je job…

Als medewerker van het team strategie heb ik een gevarieerd takenpakket. Samen met mijn collega’s ondersteun ik de verschillende administraties en stafdiensten bij het opstellen van hun strategische en operationele plannen. Deze plannen bevatten alle initiatieven die onze doeltreffendheid, efficiëntie en dienstverlening helpen verbeteren. Hoe kunnen we Tax-On-Web verder optimaliseren? Welke technologische verbeteringen voorziet ICT op de werkvloer? Hoe verbetert de douane zijn werking in de Antwerpse haven? Wat is de ideale invorderingsstrategie? Tal van interessante vraagstukken kruisen ons pad!

Uiteraard heeft een plan pas nut wanneer het ook wordt uitgevoerd. Daarom analyseert het team strategie de effectieve realisatiegraad van al deze plannen. We gaan na welke projecten op schema zitten en waar bijsturing nodig is. We rapporteren hierover op regelmatige basis aan het management, zodat zij over een correcte stand van zaken beschikken.

Daarnaast bouw ik mee aan het integriteitsbeleid van onze FOD. Integer handelen vormt een belangrijke kwaliteitseis voor de overheid en is één van de belangrijkste voorwaarden voor het vertrouwen van de burger in onze werking. We hebben al een deontologische leidraad maar voorzien nog tal van andere instrumenten om het thema integriteit binnen onze organisatie in de schijnwerpers te plaatsen. In mijn eigen functie kom ik bijvoorbeeld regelmatig in aanraking met vertrouwelijke informatie, waar ik dan ook discreet mee om moet gaan.

Integer is naast correct, dienstbaar en gedreven bovendien één van onze vier kernwaarden. Deze waarden zijn de motor van onze organisatie. Ze vormen een gemeenschappelijke basis in het uiteenlopende takenpakket van onze verschillende administraties. Zo tracht ik zelf ook ten dienste te staan van mijn collega’s door hen correct en respectvol te behandelen en te helpen waar mogelijk.

Wat zijn de voordelen van werken voor de FOD Financiën?

Dankzij de talrijke contacten met medewerkers uit de verschillende administraties leer je snel de organisatie kennen en bouw je vlot je eigen netwerk uit. Ik werd goed onthaald en kreeg haast onmiddellijk de noodzakelijke opleiding. De sfeer in onze dienst is goed en constructief wat de samenwerking sterk bevordert. Bovendien was ik aangenaam verrast dat ik tussen heel wat gedreven generatiegenoten terecht ben gekomen. Met een dynamische, enthousiaste groep trekken we samen aan de kar van de modernisering.

Door de flexibele werkomgeving zijn werk en privéleven mooi in evenwicht. Ook de aantrekkelijke verloning en carrièrekansen mogen er zijn. De FOD Financiën is een grote organisatie en biedt dan ook tal van mogelijkheden om horizontaal te schuiven en verticaal op te klimmen.

Meewerken aan het maatschappelijk belang spreekt me bovendien sterk aan. Dit is des te fijner wanneer de kernwaarden van je organisatie overeenstemmen met waarden die je zelf belangrijk vindt!