Anne Swerts

Anne Swerts

Geomaticus

Mijn eerste werkdag was op 5 mei 2009. Ik was begin dat jaar juist begonnen met lesgeven in het middelbaar onderwijs. Toen ik de brief kreeg om te beginnen als geomaticus aan de FOD Financiën, heb ik erg getwijfeld omdat ik ook graag les gaf.

Maar ik heb dan toch de knoop doorgehakt om voor de overheid te kiezen, vooral omdat de functie meer aanleunde bij mijn diploma. Ik herinner mij dat ik zeer goed ontvangen werd door mijn nieuwe collega's, al was het even wennen om Frans en Nederlands door mekaar te praten. Ik ben dan ook Franse les gaan volgen waardoor het steeds vlotter ging om over te schakelen van de ene naar de andere taal.

Vertel ons eens over je werk…

Tot mei vorig jaar heb ik in Brussel gewerkt, eerst bij de geomaticadienst en daarna voor de Administrateur van Opmetingen & Waarderingen. Het werk daar was zeer afwisselend. Ik werkte o.a. mee aan de dienst Support, waar de medewerkers van de buitendiensten van het kadaster en ook landmeters/notarissen terecht kunnen met vragen, problemen, enz.

Daarnaast werkte ik analyses voor nieuwe toepassingen uit en testte ik nieuwe programma's. Ook schreef ik mee aan nieuwe instructies, procedureboeken en werkte ik mee aan het opstellen van het Koninklijk Besluit Precad van 18 november 2013. Hiervoor heb ik ook infosessies gegeven aan collega's, landmetersverenigingen en notarissen.

Sinds mei 2014 werk ik bij het kadaster in Tielt, als schatter van nijverheids- en uitzonderlijke gebouwen. Nu kan ik dus mijn meer theoretische ervaring omzetten in de praktijk en leer ik opnieuw volop bij.

Is het een voordeel om voor de FOD Financiën te werken?

Ik heb eerst een aantal jaren in de privé-sector gewerkt, dus ik kan goed vergelijken. Het is zeker een voordeel om voor de FOD Financiën te werken, je kan er namelijk een goed evenwicht vinden tussen werk en privé. Met glijdende werkuren, een redelijk vlotte vakantieregeling, recuperatie van overuren,... kan je je werk zelfstandig plannen en indelen. Het werk is ook afwisselend genoeg om gemotiveerd te blijven.

Op welke verwezenlijking ben je het meest trots?

Mijn medewerking aan het Koninklijk Besluit Precad van 18 november 2013 was toch één van mijn hoogtepunten tot nu toe in mijn job bij Opmetingen & Waarderingen. Zowel het KB voorbereiden en opstellen zelf, als achteraf de presentaties en infosessies geven aan landmeters, notarissen, enz. zijn verwezenlijkingen waar ik trots op ben.

Ik heb daardoor veel bijgeleerd over wat er allemaal bij komt kijken om zo'n KB op te stellen, van de achterliggende juridische correctheid tot het overbrengen op een meer toegepaste en verstaanbare manier.