FOD Financiën

Laten we er niet onnozel over doen: er zijn een pak vooroordelen over FOD Financiën. Maar kijk, we vegen die graag van tafel. En in de plaats leggen we er de redenen op waarom ook jij bij ons jouw plekje gaat vinden.

Wij beheren de middelen die onze maatschappij laten draaien. Ons werk wekt vertrouwen bij de burgers. Zij kunnen gerust zijn dat de belastingen, rechten en taksen op een correcte en evenwichtige manier worden geïnd, maar er is veel meer te doen bij ons! Wij staan ook in voor de correcte verdeling van deze middelen om projecten te realiseren die iedereen ten goede komen: infrastructuur, sociale voorzieningen, onderwijs, justitie, gezondheid ... Want samen gaan we voor een beter België. Yep, ook dat is FOD Financiën!

En aangezien wij zo veel meer zijn dan enkel belastingen, zoeken wij altijd nieuwe, gemotiveerde collega’s voor allerlei verschillende jobs bij onze diensten.

Fiscaliteit is onze grootste en bekendste administratie. Nagenoeg iedereen komt er elk jaar in contact mee, want zij zorgen ervoor dat de belasting- en btw-aangiften van particulieren, KMO’s en grote bedrijven juist worden verwerkt.

Bij de Bijzondere Belastinginspectie staat diepgaand speurwerk centraal. Grootschalige en georganiseerde fiscale fraude opsporen, aanpakken en voorkomen, dat is waar onze collega’s van de BBI voor gaan.

De collega’s van Inning & Invordering zorgen voor een correcte inning en invordering van de schulden en uiteraard ook voor een snelle terugbetaling van tegoeden! Hierna verdelen ze het geld onder de verschillende rechthebbenden: de Europese Unie, de federale staat enz.

Patrimoniumdocumentatie is eigenlijk betrokken bij elke belangrijke stap in je leven. Dat komt omdat zij alle documentatie rond het roerend en onroerend patrimonium van de natuurlijke - en rechtspersonen bijhouden. Hypotheekrechten, registratie- en successierechten, staatsgoederen, kadastraal inkomen … Allemaal termen waar zij heer en meester van zijn!  

Je hebt ze zeker al ooit gezien wanneer je terugkwam van het buitenland, onze collega’s van de Douane en Accijnzen! Zij beschermen internationale handel door de buitengrenzen te controleren en de veiligheid van de handelsstromen te verzekeren. Hierdoor zijn ook jouw veiligheid en financiële belangen verzekerd. Via invoerrechten, accijnzen en btw dragen zij hun fiscale steentje bij. Maar dat is niet alles! De strijd tegen terrorisme en drugs hoort bijvoorbeeld ook bij hun takenpakket.  

De Thesaurie kan vooral met één term verbonden worden: de Belgische schatkist. Dankzij onze collega’s hier worden onze financiële verbintenissen (waarborgen, deposito's van derden) beheerd en de Staat gefinancierd.

De jongste van de familie is Beleidsexpertise en -ondersteuning! Deze administratie is eigenlijk de ruggengraat van alle fiscale materie in België en is de plaats waar de expertise van onze organisatie samenkomt. Alle wetgeving waar onze FOD verantwoordelijk is, gaat via hen. Analyses over het beleid, internationale relaties, buitenlandse investeringen … Je zal niemand vinden die er meer over weet.$

Onze stafdiensten zorgen ervoor dat alle collega’s binnen de FOD optimaal kunnen werken. Personeelsbeleid, begroting, informatica, logistiek, communicatie, duurzame ontwikkeling, maatschappelijke verantwoordelijkheid … geen onderwerp te min!

Onze gezochte profielen? Gemotiveerde duizendpoten. Bachelors, masters, economisten, juristen … bij ons vind je sowieso je ding. Yep, ook dit is FOD Financiën.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures