Walter Verboven

Walter_Verboven

Vertel eens wat meer over je job?

Als databankadministrator ben ik verantwoordelijk voor het beheer van alle databanken waarover de FOD Economie beschikt. Dat gaat onder meer over enkele hele grote zoals de Kruispuntbank van Ondernemingen, databanken voor het bepalen van het indexcijfer, verschillende Statbel-databanken, …

In de eerste plaats is het aan mijn teamgenoten en mij om die databanken continu draaiende te houden. Als er problemen opduiken, dan moeten we die oplossen. Maar ze moeten ook gewoon snel en efficiënt werken. Als een beginnende ondernemer aan een ondernemingsloket staat, dan moeten alle gegevens instant doorgevoerd kunnen worden, zonder een vertraging van tien seconden.

Daarnaast is beveiliging een constante zorg en doen we er alles aan om hacking te voorkomen. We moderniseren onze databank uiteraard ook soms, dus moeten we de laatste technologie opvolgen.

En dan is er nog zoiets als data governance: databanken hebben de neiging om maar te groeien en te groeien, maar je moet ook in een kader voorzien om te bepalen wat je bijhoudt en wat niet. Uiteraard zijn er daarvoor eveneens wettelijke voorwaarden die we moeten volgen.

Wat vind je zo leuk aan je job en is er een realisatie die je altijd zal bijblijven?

Ik heb mijn huidige job eigenlijk altijd al willen doen, maar uiteindelijk ben ik pas tien jaar geleden in deze functie terechtgekomen. In essentie gaat het om het modelleren van de werkelijkheid in structureren en daar dan op toezien, iets wat me altijd al heeft aangesproken. Het aspect dat ik er het leukste aan vind, is de veelzijdigheid. Het is ook fijn om met verschillende mensen contact te hebben, van ontwikkelaars tot de interne klanten die een opdracht geven.

Het meest trots ben ik op een groot migratieproject dat ik mee in goede banen heb mogen leiden. In totaal zijn we vijf jaar bezig geweest met het overzetten van alle databanken van een oude mainframe naar een nieuwe architectuur. Nog steeds plukken we de vruchten van deze nieuwe omgeving, die makkelijk over te dragen is en waar alle data vlot beheersbaar en goed gedocumenteerd zijn.

Waarom heb je ooit voor de federale overheid gekozen?

Ik heb nog in de privésector gewerkt, maar eens ik kinderen had werd dat een moeilijke combinatie. Via vrienden hoorde ik dat je bij de overheid makkelijker je familiale situatie kon verzoenen met je werk, vandaar de keuze. Tegelijk trok een werkgever die maatschappelijke meerwaarde kon bieden me ook aan. Bovendien leek het me interessant om samen te werken met mensen uit alle hoeken van het land. Dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling: het verruimt je wereldbeeld én je Frans gaat er op vooruit.

Wat zou je zeggen aan mensen die twijfelen om de overstap te maken?

Het werk ligt hier voor het grijpen, je zal je nooit vervelen. Het is dan ook nog eens interessant werk, waarbij je je kan inzetten voor het algemeen belang. En als je een project krijgt toegewezen, heb je veel vrijheid om je ding te doen en er zelf iets van te maken.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures