Senne Gabriels

Senne Gabriels
Vertel ons over je job…

Op de dienst 'Vergunningen en Nieuwe Technologieën' van de Algemene Directie Energie behandelen we de dossiers van elektriciteitscentrales met een ontwikkelbaar vermogen boven 25MW, nieuwe hoogspanningslijnen van meer dan 70kV en de uitbreidingen van het gasnet. Omdat we erover willen waken dat ons elektriciteitssysteem mee evolueert met de best beschikbare technologie, houden we ons daarom ook bezig met het opvolgen van technologische ontwikkelingen in ons domein.
Mijn bijdrage hieraan is het evalueren van nieuwe elektriciteitscentrales en het mee opvolgen van de ontwikkelingen op de Belgische Noordzee.

Daarnaast volg ik samen met de dienst 'Beleidsondersteuning en Internationale Betrekkingen' de ontwikkeling van NSCOGI op. Dat is een internationaal project dat de barrières onderzoekt voor een onderzees elektriciteitsnet. Dit zal de landen rondom de Noordzee met elkaar verbinden om zo grootschalige elektriciteitsproductie uit wind op de Noordzee mogelijk te maken.
Mijn diensthoofd zorgt dus voor een goede mix tussen interessante uitdagingen en de nodige administratie.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever terechtkwam?

Ik had het geluk om na mijn studies als industrieel en burgerlijk ingenieur meteen op de juiste vacature te stuiten. Aangezien deze job direct aansluit bij mijn studies kon ik ons werk vanaf de eerste dag goed plaatsen in het nationale en internationale energiedebat.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

De werkdruk kan sterk verschillen van moment tot moment, maar dan is het een kwestie van als team de zaken aan te pakken. Buiten die periodes krijgen we de vrijheid om ons te verdiepen in interessante technologieën en zelfs conferenties bij te wonen. Veel stapjes op de hiërarchische ladder kan ik niet maken, maar via de ontwikkelcirkels kan ik wel stijgen in graad. Bovendien kan ik een groot deel van mijn interessedomein verkennen in een professionele context en kom ik veel boeiende mensen tegen. Daarnaast heb je wel wat voordelen zoals een treinabonnement of fietsvergoeding, een restaurant met democratische prijzen, de mogelijkheid om tijdens de middag te sporten, opleidingen, …

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Ik heb via Selor eerst een computertest afgelegd. Daarna volgde een interview met enkele technische proeven. Als tweede in de rankschikking had ik het geluk toch te kunnen beginnen in de job die ik wilde. Na een stageperiode van een jaar kan ik vast benoemd worden.

Herinner je je eerste werkdag?

Mijn eerste werkdag was eigenlijk niets bijzonders. Alle werkmiddelen verzamelen en een toer langs alle collega's waarvan ik me onmiddellijk nadien al geen enkele naam meer kon herinneren. Wel even geschrokken toen al mijn directe collega's Franstalig bleken te zijn. Ondertussen ben ik ingeschreven voor een taalcursus en heb ik ook de Nederlandstaligen leren kennen.