Karen Lenaerts

karen

Waarom heb je voor deze functie gesolliciteerd?

Nadat ik mijn studies ‘sociaal werk’ had afgerond in 2008, zag ik al snel de vacature. Na wat opzoekwerk leek het mij een interessante job, in het verlengde van mijn studies en interesses, en heb ik meteen gesolliciteerd. Bovendien lag het gesloten centrum van Merksplas ook nog een keer bij mij in de buurt.

Wat trekt je aan in deze functie?

Het is een erg afwisselende job, geen twee werkdagen zijn dezelfde hier. Ik houd er ook van om met mensen te werken, en in dit centrum gaat het om mensen uit allemaal verschillende culturen, dat geeft nog een extra dimensie. Dit heeft mij de kans geboden om al veel te leren en heel wat mensenkennis op te doen.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Hier verblijven altijd zo’n 100 mensen, en ik volg er daar ongeveer dertig van op. Zij kunnen met mij een afspraak maken en iedere dag staan er dan een aantal gesprekken op het programma. Daarna werk ik de administratie bij. Voor iedereen die hier bestaat is er een centraal elektronisch dossier dat we goed bijhouden. Verder volg ik nieuwe bewoners op die toekomen.

Wat moet je kunnen om deze job goed uit te oefenen?

Je moet stevig in je schoenen staan en je goed kunnen inleven in de situatie van de mensen die hier verblijven. Met empathie bereik je heel veel, dat heb ik geleerd. Het is ook voor een stuk mijn taak om mensen tot inkeer te brengen, om hen te overtuigen een illegaal verblijf hier op te geven om in eigen land terug een toekomst uit te bouwen. Als je dan achteraf reactie van mensen krijgt dat dit is gelukt, geeft dit veel voldoening.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures