Jurgen Mertens

silhouette_homme_man

Hoe kwam je in deze job terecht?

Na een paar professionele ervaringen solliciteerde ik via Selor voor de job van Veiligheidsassistent-begeleider. Zo kon ik beginnen als contractueel in het gesloten centrum van Merksplas en twee jaar later was er de mogelijkheid om statutair benoemd te worden. In 2005 heb ik gesolliciteerd via Selor voor de functie van Veiligheidsassistent-Coördinator en toen in 2007 een plaats vrij kwam, heb ik deze functie opgenomen.

Wat houdt jouw taak hier in?

Ik coördineer de dagelijkse werking in het  centrum. Dit betekent zowel toezien op een vlot verloop van taken en procedures als het aansturen van het veiligheidspersoneel. Ons team bestaat uit een tiental coördinatoren waarvan steeds iemand aanwezig moet zijn, ook in het weekend. Het is een gesloten centrum en we dragen weliswaar allemaal een uniform, maar we maken er werk van de contacten met bewoners en collega’s zo informeel mogelijk te houden.

Hoe verloopt het leven in Merksplas?

Hier worden mensen vastgehouden die illegaal in het land verblijven en dit in afwachting van hun repatriëring. Gemiddeld blijven bewoners ongeveer een maand hier, al kan de periode variëren. Momenteel hebben we plaats voor ongeveer honderd personen, maar als in de loop van 2015 een gemoderniseerde vleugel weer opengaat, dan komen er zo’n zestig plaatsen bij.

Wat moet je kunnen om deze job goed uit te oefenen?

Goed met mensen kunnen omgaan is het belangrijkste, en dat zowel met de bewoners als met de collega’s. Mijn rol is om ervoor te zorgen dat de dagelijkse werking goed verloopt, en daarvoor moet je mensen kunnen aansturen en goed probleemoplossend werken. Flexibiliteit is ook welkom, want we hebben hier diverse taken en buiten de weekuren vervangen we soms andere collega’s die dan afwezig zijn.