Patrick Van den Brande

Patrick Van den Brande
Vertel ons over je job…

Ik werk in de dienst die ervoor zorgt dat er meer dan 3000 woningen verhuurbaar blijven voor voornamelijk militairen. Tijdens hun loopbaan kan het gebeuren dat militairen van functie veranderen. Daarbij komt kijken dat ze naar een andere kazerne of standplaats moeten verhuizen. Soms ligt die kazerne aan de andere kant van het land. Voor militairen is het daarom moeilijk om een huis te kopen of een huis te huren voor een lange tijd. Defensie wou hiervoor een oplossing bieden door wooncomplexen te voorzien bij de belangrijkste kazernes. Wij beheren deze woningen en staan in voor de nodige renovaties, herstellingen en nieuwbouw van woningen.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Dingen uitpluizen, opzoeken en verantwoorde beslissingen nemen is mijn permanent streven. Na mijn studies ingenieur chemie, werkte ik een aantal jaar in de privésector. Daarna koos ik voor het onderwijs. Bijblijven is enorm belangrijk voor mij. Daarom volgde ik verschillende avondcursussen in informatica, elektriciteit, automatisatie en tekenpakketten. De interesse voor bouwen en verbouwen nam toe toen ik zelf begon aan de grote verbouwingswerken aan onze woning wegens gezinsuitbreiding. Ik wou er ook mijn professionele toekomst naar oriënteren. Via vrienden wist ik dat er een job open stond bij de CDSCA. Na overleg met mijn echtgenote solliciteerde ik, legde enige testen af en werd aangenomen als stagiair. Wat begon als een soort midlifecrisis groeide snel uit tot een missie. De periode was heel leerzaam en ik kreeg meer dan voldoende problemen en uitdagingen voorgeschoteld om mij in uit te leven. Ik wou blijven en zou niet terugkeren naar het onderwijs.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

De dienst is vrij klein maar iedereen hangt aan elkaar, wat de werksfeer ten goede komt. Er is veel overleg en we doen ook aan kennisoverdracht. Ons werk vraagt, door het beperkte budget, om veel flexibiliteit en inventiviteit. Dat onze dienst tweetalig is maakt dat mijn communicatievaardigheden verbeteren, indien nodig kunnen we ons ook bijscholen. De mogelijkheid om recuperatie te nemen is een ongehoorde luxe die ik niet kende in het onderwijs. Daar was ik gebonden aan de schoolvakanties.