Wat betekenen statutair, contractueel en mandaat? En hoe solliciteren ervoor?

Een statutair ambtenaar is een vastbenoemde ambtenaar.

'Ambtenaar' is niet echt een beroep maar een statuut. Een statutaire job is een vaste benoeming en is altijd van onbepaalde duur. Bij de federale overheid start je je statutaire loopbaan met 1 jaar stage. Je benoeming volgt op je stage.

Een statutair ambtenaar heeft heel wat opleidingskansen en doorgroeimogelijkheden: je kan je bijscholen in verschillende domeinen, opleidingen volgen, opklimmen in je functie of kiezen voor een andere job binnen de federale overheid via interne markt. Je hebt ook recht op een hoger pensioen: de laatste bestbetaalde jaren van je loopbaan wegen zwaar door bij de berekening van je pensioen.

Selor rekruteert voornamelijk statutaire medewerkers voor de federale overheid maar ook gedeeltelijk voor de gemeenschappen en gewesten. Het selectieproces verloopt via het screeningsmodel van Selor. Of een job statutair is, vind je onder 'Arbeidsvoorwaarden' in de jobomschrijving. Solliciteer zoals aangegeven wordt.

 

Aan de slag op contractuele basis.

Een contractuele functie is gebaseerd op een arbeidsovereenkomst en is van bepaalde of onbepaalde duur. Je verdient evenveel als een statutaire ambtenaar en je moet geen stage doorlopen, enkel een proefperiode. Je doorgroeikansen zijn iets beperkter. Je kan opleidingen volgen, maar je kan niet deelnemen aan de bevorderingsproeven.

Federale overheidsdiensten maken hun contractuele vacatures bekend op de website van Selor. Of een job op contractuele basis is, vind je onder 'Arbeidsvoorwaarden' in de jobomschrijving. Solliciteer zoals aangegeven wordt.

Selor komt niet tussen in de rekrutering van contractuele medewerkers voor de gemeenschappen en gewesten.

 

Mandaat

Binnen de federale overheid kan je ook als manager aan de slag. Het gaat hier om een mandaatfunctie die beperkt is in de tijd (meestal 6 jaar). Drie maanden na aanwerving legt de nieuwe manager een management- en beleidsplan voor.

Hierop word je om de om de 2 jaar geƫvalueerd. Voor de managementfuncties is een flink pak ervaring nodig. Je moet daarnaast een universitair diploma of een diploma hoger onderwijs van het lange type bezitten.

Of een job een mandaatfunctie is, vind je onder 'Arbeidsvoorwaarden' bij de jobomschrijving. Solliciteer zoals aangegeven wordt.