Krijg ik een vrijstelling als ik slaag voor een test?

Als je slaagt voor bepaalde testen, kan je een vrijstelling behalen. Stel dat je in de toekomst dezelfde testen nog eens moet afleggen, dan is dit niet langer nodig. Het gaat om de testen van de generieke screening (postbakoefening, situationele beoordelingstest en abstract redeneervermogen) of van de instapkaart (situationele beoordelingstest en abstract redeneervermogen). Je wordt vrijgesteld op de 3 of 2 testen samen, niet per test. Je kan deze vrijstellng bekomen in verschillende procedures (standaard screeningbevordering naar niveau Abevordering naar niveau B of C of instapkaart).

Het systeem van vrijstellingen en uitsluitingen wordt niet meer standaard gebruikt. Als dit van toepassing is op de procedure waaraan je deelneemt, staat dit duidelijk vermeld in de rubriek "Selectieprocedure" van de functiebeschrijving.

De geldigheid van de vrijstelling hangt af van de procedure waarvoor je de vrijstelling inzet:  

Standaard screening

3 jaar

Bevorderingsprocedure

Levenslang

Instapkaart

5 jaar

Hou er wel rekening mee dat de vrijstelling enkel geldig is als je deelneemt aan een procedure van hetzelfde niveau of lager dan de procedure waarin je de vrijstelling behaald hebt. Van zodra je in deze periode inschrijft voor een procedure, krijg je meteen de boodschap dat je al eerder geslaagd bent en je dus vrijgesteld bent. 

Voor de testen van de functiespecifieke screening (die gebruikt worden in verschillende procedures) worden geen vrijstellingen toegekend. 

Bekijk ook de andere vragen in deze rubriek als je nog vragen hebt over vrijstellingen binnen bevorderingsprocedures of screeningsprocedures voor mandaathouders.  

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures