Taaltesten

Om te weten welke taaltest je best aflegt, hebben we hieronder de meest frequente scenario’s uitgewerkt. Het gaat om een vrijblijvend advies. Je bekijkt dit best met je personeelsdienst of de instantie waarvoor je de taaltest moet afleggen.  Als je de test gewoon voor jezelf aflegt, kunnen deze scenario’s je ook verder helpen. Je kan een overzicht van alle taaltesten hier vinden.  

Kies je situatie

Nadat je gekozen hebt welke taaltest je wil afleggen, moet je een datum kiezen. Als je verschillende modules moet afleggen, kan je je pas inschrijven voor de volgende module als je geslaagd bent voor de vorige module. 

Is er geen enkele datum die je uitkomt, of zijn er geen data beschikbaar (voor de module spreken kan het gebeuren dat de capaciteit volzet is omdat alle data al ingenomen zijn), probeer het dan later opnieuw. Het is mogelijk dat mensen zich uitschrijven en zo hun plaats afstaan aan anderen. Selor maakt ook elke maand nieuwe data bekend voor sessies die 3 maanden later plaatsvinden.

 

Dan moet je je uitschrijven. Je blijft ingeschreven voor de procedure van de taaltest, je schrijft je enkel uit voor de test van deze module. Je doet door naar Mijn taaltesten in Mijn Selor te gaan en te klikken op de details van de taaltest waarvoor je ingeschreven bent. Daarna klik je bij de module in kwestie op uitschrijven. Je hebt hiervoor de tijd tot 1 uur voor de test. Op die manier ben je niet als afwezig geregistreerd en kan je nadien een nieuw testmoment kiezen. Als je het al langer op voorhand weet dat je niet kan komen, volg dan dezelfde stappen om een ander moment te kiezen. Op die manier kan je plaats nog door iemand anders ingenomen worden. 

Ben je afwezig op een taaltest waarvoor je je ingeschreven had en heb je Selor geen 48 uur op voorhand verwittigd over je afwezigheid? Dan moet je 12 maanden wachten voordat je opnieuw mag meedoen aan een taalproef.

Vergeet niet dat je je in ‘Mijn Selor’ altijd kan uitschrijven voor een geplande test.

Bijna alle taaltesten bestaan uit meerdere modules (lezen, luisteren, spreken of schrijven). Wanneer je je wil uitschrijven voor alle modules, dan kan je je uitschrijven voor de totale procedure. Meld je aan via Mijn Selor. Klik op Mijn taaltesten. Bij lopende taaltesten krijg je de taaltest te zien waarvoor je ingeschreven bent. Om je uit te schrijven, klik je rechts op uitschrijven. 

Voor de modules lezen en luisteren, kan je je voorbereiden met het online pakket. Op de detailpagina van de taaltest vind je welk moeilijkheidsniveau je moet kiezen. Voor de modules schrijven en spreken, vind je meer informatie over hoe je je kan voorbereiden op de detailpagina van de taaltest. Je vindt de detailpagina's van de taaltesten via het overzicht van alle taaltesten

Oefenen voor de modules lezen en luisteren via het online pakket.

Je ontvangt je resultaten altijd in Mijn Selor. Als je na een sessie nog modules moet afleggen, krijg je samen met je resultaat een uitnodiging om je in te schrijven voor de volgende sessie.

Module

Timing resultaat

Luisteren

Binnen de 2 weken

Lezen

Binnen de 2 weken

Spreken (gesprek en/of presentatie)

Binnen de 2 weken

Schrijven

Binnen de 6 weken

Wil je feedback over je resultaten van de taaltesten? Dan kan je dit voor de modules spreken en schrijven aanvragen. Je hebt hiervoor 2 maanden de tijd na ontvangst van je resultaten. Voor lezen en luisteren is dit niet mogelijk omdat het hier enkel om juiste en foute antwoorden gaat. Bij feedback kunnen we nooit de juiste antwoorden op de testvragen geven, dit om onze testen te beschermen. 

 

Module

Hoe vraag je de feedback aan?

Wanneer ontvang je de feedback?

Hoe ontvang je de feedback?

Spreken (gesprek en/of presentatie)

Via de contactpagina op selor.be. Vul je rijksregisternummer in en de code van de procedure . Kies de rubriek feedback. 

Na 30 dagen na je aanvraag

Het is niet mogelijk feedback te geven op wat jij gezegd of gedaan hebt tijdens de test. Verwacht geen reconstructie van het interview. . Je ontvangt een feedbackrapport per e-mail waarin grafisch voorgesteld wordt in welke mate jij de gemeten competenties hebt.

Schrijven

Je ontvangt een feedbackrapport per e-mail waarin grafisch voorgesteld wordt in welke mate jij de gemeten competenties hebt. 

Een certificaat is een officieel document dat pas wordt vrijgegeven wanneer er een proces-verbaal is ondertekend. Deze ondertekening gebeurt elke vrijdag. Na die ondertekening wordt je certificaat automatisch opgeladen in Mijn Selor.

 

De taalcertificaten bevinden zich in Mijn taaltesten in Mijn Selor. Kreeg je voor 2010 al een certificaat, dan worden deze vermeld in je online cv onder Mijn diploma’s en certificaten. Wil je er een duplicaat van, dan kan je dat steeds aanvragen door het contactformulier in te vullen. Kies de rubriek taaltesten en geef je rijksregisternummer mee en alle details die je nog weet over het certificaat. Vermeld je postadres.  

Selor ontwikkelde de taaltesten in samenwerking met universiteiten en volgens de principes van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor talen (ERK), de internationale standaard voor taalonderwijs, -opleidingen en –testen. Het ERK deelt taalniveaus in 6 categorieën in:

ERK-niveau

Moeilijkheidsgraad

Taaltesten van Selor meten

A1

Basisgebruiker (makkelijkst)

-

A2

Basisgebruiker

-

B1

Onafhankelijke gebruiker

B1

B2

Onafhankelijke gebruiker

B2

C1

Vaardige gebruiker

C1

C2

Vaardige gebruiker (moeilijkst)

-

Selor heeft geen testen op A1, A2 en C2 niveau. Als je een A-niveau moet aantonen dan is een taaltest van Selor op B1-niveau meer dan voldoende. Hieronder zie je de  taaltesten gekoppeld aan de moeilijkheidsgraad volgens het ERK. Eén taaltest kan verschillende moeilijkheidsgraden meten, afhankelijk van de verschillende modules. Lees meer over de verschillende ERK-niveaus en hun definities.   

Taaltest/certificaat (genoemd naar het wetsartikel)

Luisteren

(pc)

Lezen

(pc)

Spreken (voor Jury)

Schrijven (op pc verbetering door jury)

gesprek

presentatie

Artikel 8

 

 

 

 

 

 

 

B1

 

 

 

 

 

 

 

B1

-

-

-

Artikel 7 niveau 4Artikel 9, $2, elementaire kennisartikel 14, tweede lid

 

 

 

 

B1

 

-

-

Artikel 7 niveau 3/D

B1

-

Artikel 10

-

-

-

Artikel 7 niveau 2/C

B2

B1

Artikel 11

-

 

 

 

 

C1

-

-

 

B2

 

Artikel 7 niveau 2+/BArtikel 9, $2, voldoende kennis, Artikel 12Artikel 13Artikel 14, eerste lid

 

 

 

C1

 

B2

 

Artikel 7 niveau 1/A

C1

Artikel 9, $1, elementaire kennis*

-

-

B1

-

-

Artikel 9, $1, voldoende kennis*

C1

-

B2

B2

-

*Artikel 9, $1 (elementaire en voldoende kennis worden momenteel niet meer georganiseerd door een Raad van State van 12/01/2012) en staan daarom onderaan de tabel).