Maak kennis met Martine Willems

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Ik ben als arts afgestudeerd in 1985. Na eerst acht jaar te hebben gewerkt als huisarts, ging ik bij de mutualiteit aan de slag als adviserend geneesheer. In die functie kwam ik geregeld in contact met inspecteurs van het RIZIV, en zo is mijn interesse ontstaan.

Hoe verliep de selectieprocedure?

Toen het RIZIV in 2005 inspecteurs rekruteerde, heb ik gesolliciteerd. Net als nu verliep de selectieprocedure toen ook al via Selor. Na enkele kleine testen volgde een sollicitatiegesprek, en ik was meteen bij de laureaten. Na 8 jaar als controlearts bij de provinciale dienst van het RIZIV in Antwerpen, heb ik in 2013 een mutatie via de zogenaamde ‘interne markt’ gekregen en kon ik overstappen naar het Fonds voor medische ongevallen. Dit Fonds is sinds 2013 een nieuwe dienst van het RIZIV in Brussel en daar werk ik nu als experte.

Vertel ons over je job …

Bij het fonds kunnen mensen die menen slachtoffer te zijn van een medische fout, aangifte doen. Wij contacteren dan alle betrokkenen en maken een dossier op waar dikwijls een externe expert een evaluatie over geeft. Wat mij vooral aantrekt, is dat ik dankzij deze job weer volop in de ‘echte’ geneeskunde zit. Ik neem medische verslagen of verslagen van operaties door, ga na welke medicatie is voorgeschreven … Daarnaast heb ik veel afwisseling. Ik werk samen met juristen, en we overleggen in elk dossier, en dat verplicht je om niet in hokjesdenken te vervallen. De juridische wereld en de medische wereld verschillen sterk, en we werken constructief samen om de adviezen aan de slachtoffers te geven.

Wat zijn de voordelen van werken voor de overheid en/of het RIZIV?

Ik ben mijn carrière gestart als huisarts, en ook mijn man was zelfstandige. Die situatie viel niet te combineren met een gezond gezinsleven, en daarom heb ik toen gekozen voor een baan als adviserend geneesheer. En ook nu, bij het RIZIV, ben ik heel blij dat ik niet meer ’s nachts uit mijn bed gebeld wordt als er iemand ziek is. Hier kan ik ‘s avonds de deur dichttrekken en het werk achterlaten. De glijdende werkuren maken dat ik mijn dagen makkelijk kan plannen. Nu de kinderen uit huis zijn, heb ik naast mijn werk ook nog tijd voor andere bezigheden, en die vrijheid vind ik onbetaalbaar.