Maak kennis met Libert Vandenbempt

Wat houdt jouw functie precies in?

Als arts bij Medex, de vroegere Administratieve Gezondheidsdienst, voer ik verschillende soorten medische expertise-onderzoeken uit. Het gaat vooral om medicolegale onderzoeken bij overheidspersoneel die het slachtoffer werden van een arbeidsongeval. Daarnaast doe ik ook onderzoeken in het kader van vervroegde pensionering om medische redenen. Verder ben ik als kwaliteitsmanager sinds 2011 ook verantwoordelijk voor de supervisie en voor de afhandeling van beroepsdossiers.

Hoe ziet jouw dag er gewoonlijk uit?

Meestal ben ik ’s morgens rond 8.30 uur aanwezig op de dienst. De onderzoeken gebeuren steeds op afspraak. Elke voormiddag worden er 8 à10 afspraken gepland. Na de zitting is er tijd om administratieve taken te doen. Mijn werkdag eindigt meestal rond 17 uur. Heel af en toe gebeuren er ook bezoeken aan huis, bijvoorbeeld bij immobiele patiënten.

Welke competenties zijn nodig om deze job goed te kunnen uitoefenen?

Je moet goed kunnen samenwerken in teamverband, zowel met de andere artsen als met de administratieve medewerkers in je centrum. Verder moet je het aandurven beslissingen te nemen, en die dan ook naar buiten toe verdedigen op een respectvolle manier. Tot slot is ook een degelijke kennis van de verschillende wetgevingen die we toepassen belangrijk.

Waarom koos u voor het Medex hoe verliep de procedure?

Zelf ben ik eerder toevallig bij Medex verzeild geraakt, nadat ik me begin jaren 90 had ingeschreven voor een examen voor arts bij de overheid. Het aanbod van Medex was het eerste dat ik kreeg en het was meteen raak!

Welke functies oefende u daarvoor al uit?

Na mijn legerdienst en wat interims heb ik twee jaar voltijds gewerkt als huisarts. Tijdens de eerste jaren bij de overheid werkte ik ook nog deeltijds op de spoedgevallendienst van een regionaal ziekenhuis.

Wat zijn de voordelen van werken als arts voor Medex?

Als ik vergelijk met mijn tijd als huisarts, heb ik nu wel voldoende tijd voor mijn gezin en voor hobby’s. Ook van wachtdiensten ‘s avonds of in het weekend ben ik verlost. Trouwens, wie wel actief wil blijven als huisarts, kan hier deeltijds werken en cumuleren. Een bijkomend voordeel voor mij is ook dat mijn centrum niet ver uit de buurt ligt, dat betekent geen verre verplaatsingen. Ook de jobinhoud valt goed mee, het is een zeer gevarieerde functie met veel menselijke contacten. Tot slot is de aangename dagdagelijkse werksfeer hier is een pluspunt.