Selor test: Abstract redeneervermogen

De testen abstract redeneervermogen peilen naar je intellectueel en logisch denkvermogen. Ze geven ons een idee van de mate waarin jij flexibel kan werken met nieuwe informatie en oplossingen kan vinden. Ze zijn erg geschikt om jouw potentieel in te schatten. Bij dit type test heeft je voorkennis, je opleiding, je ervaring of je achtergrond geen impact op je resultaat, hierdoor zijn ze een goede voorspelling van je toekomstige ontwikkeling.

Hoe werkt de test?

Bij de test abstract redeneervermogen moet je regels afleiden uit abstracte informatie en die regels dan toepassen op nieuwe informatie.

We hebben een divers aanbod van computergestuurde testen die het abstract redeneervermogen meten. De vorm en de inhoud van de testen verschillen van elkaar en kunnen anders zijn dan de uitleg hieronder. Lees daarom goed de instructies en voorbeeldvraag vooraleer je aan de test zelf begint.

In een variant van deze test, krijg je verschillende rijen met telkens 1 of meerdere basisfigu(u)r(en) en 1 of meerdere eindfigu(u)r(en). Tussen beide types figuren staan één of meerdere symbolen. Jouw taak bestaat erin de figuren met elkaar te vergelijken en zo het effect van elke symbool te achterhalen.

In een andere testvariant krijg je een figurenreeks waarbij verschillende figuren in een logische volgorde staan. Je moet de volgende figuur in de reeks kiezen uit een aantal mogelijkheden.

Andere testvarianten tonen je stroomdiagrammen. Elk van de diagrammen hebben een aantal lege cellen waarvoor je de inhoud moet kiezen op basis van de beschikbare informatie.

Nog een andere testvariant bestaat uit het uitvoeren van één of meerdere bewerkingen op een lettercombinatie. Jij moet de nieuwe lettercombinaties achterhalen.  

Voorbeeld

abstract_redeneervermogen

De kleine cirkel is veranderd in een grote cirkel. Het kleine vierkant is veranderd in een groot gekleurd vierkant. Dus de beide basisfiguren zijn veranderd van grootte. Enkel het vierkant is ook veranderd van kleur. Aangezien de derde knop is geactiveerd en dus een bewerking uitvoert op de twee basisfiguren, verandert deze knop de grootte. De vijfde knop (eveneens geactiveerd) verandert dus bijgevolg de kleur. 

Tip

  • Je snelheid speelt een belangrijke rol bij deze test. Het aantal te behandelen vragen ligt hoger dan het aantal vragen dat je zal kunnen oplossen. Het is aan jou om een goed evenwicht te vinden tussen snelheid en kwaliteit.

Instructies: 15 min. Test : 20 min.

Demotest

De vragen die gesteld worden, zijn geen vragen uit de echte test. Deze demotest laat je kennismaken met de mogelijke vraagstelling. Een echte test bevat ook meer vragen en duurt langer.

Doe de demotest voor secundair
onderwijs en lager

Doe de demotest voor masters
en bachelors

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures