Penitentiair bewakingsassistent

Via werkenvoor.be kan je online solliciteren voor de job van penitentiair bewakingsassistent (PBA), veiligheidsassistent of detentiebegeleider in alle Belgische gevangenissen.

Als je slaagt voor deze procedure, moet je een medisch onderzoek ondergaan.

 • Bekijk de deelnemingsvoorwaarden

  Om in aanmerking te komen voor een van deze functies, moet je een diploma hoger secundair onderwijs hebben. Als je dit diploma niet hebt, is er toch een manier om te solliciteren voor deze vacature. In dit geval moet je eerst slagen voor de instapkaartproef. Deze instapkaart is 5 jaar geldig, te rekenen vanaf de dag dat je het resultaat ontvangen hebt. Ze toont aan dat je kan functioneren op het niveau van hoger secundair onderwijs.

  Er is geen ervaring vereist voor deze functies.

 • Vervolledig je cv in je online dossier

  Om te solliciteren moet je je aanmelden in je online-account. Heb je nog geen online-account, dan kan je een account aanmaken. Vul je cv in voor deze sollicitaties. Als je een diploma hoger secundair onderwijs hebt, dan moet je een kopie van je diploma opladen.

  Meer vragen en antwoorden over diploma's vind je hier

 • Klik op solliciteren

  Klik op de knop solliciteren. Als je beantwoordt aan de deelnemingsvoorwaarden, krijg je een bevestiging van je sollicitatie.

  Als je niet aan het gevraagde profiel voldoet, krijg je een melding. Gaat het om een vergissing of vergetelheid, dan kan je de gegevens in je online-account nog aanpassen.

 • 1 testmoment: interview met case

  Indien je voldoet aan de deelnemingsvoorwaarden, kan je deelnemen aan het interview met case.

  We publiceren aparte vacatures voor de verschillende gevangenissen. Zo kunnen we gerichter en efficiënter voldoen aan de behoeftes van de instellingen.

  Als er meerdere gevangenissen zijn die je interesseren, dan kan je voor al deze gevangenissen solliciteren. Als je voor verschillende gevangenissen solliciteert, hoef je het interview per functie maar één keer af te leggen in dezelfde periode (zie functiebeschrijving).

  Het interview met case evalueert of je de nodige competenties hebt voor de job. We peilen ook naar je motivatie.

 • Je bent geslaagd en je staat in de laureatenlijst

  Zodra kandidaten voor een bepaalde gevangenis de interviews afgelegd hebben, stelt Werkenvoor.be de lijst met de geslaagden voor die gevangenis op. Deze lijst heet de laureatenlijst of wervingsreserve.

  Per gevangenis waar er openstaande functies zijn, wordt er een laureatenlijst aangelegd. Als je voor meerdere gevangenissen gesolliciteerd hebt en geslaagd bent voor het interview, kan je je dus op meerdere laureatenlijsten bevinden.

  Werkenvoor.be maakt de laureatenlijst over aan de FOD Justitie. Hier stopt het werk van Werkenvoor.be. De FOD Justitie is verantwoordelijk voor de effectieve aanwervingen en zal je een functie aanbieden in een gevangenis die jij koos. 

 • Een medisch onderzoek

  Voordat je in dienst treedt, nodigt de FOD Justitie je uit voor een medisch onderzoek. Dat onderzoek is verplicht. Bij een positief advies, kan je starten in de functie.

 • Een vaste benoeming na stage (statutair) of een contract (contractueel)

  Voor een statutaire functie volg je een stage van 1 jaar. Tijdens deze stage volg je heel wat opleidingen en doe je de nodige praktijkervaring op. Na een positieve evaluatie word je vast benoemd. Je krijgt ondertussen al het loon dat verbonden is aan de job.

  Voor een contractuele functie krijg je een contract van onbepaalde duur.

  Meer informatie vind je op deze pagina.

  Als je niet onmiddellijk gecontacteerd wordt door de FOD Justitie,  betekent dit dat je later gecontacteerd zal worden. Je krijgt dan een job aangeboden wanneer er een plaats vrij is voor deze functie.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures