Bevordering niveau B of C

Ben je benoemd op niveau C of D binnen de federale overheid en wil je doorgroeien? Dan kan je deelnemen aan de bevordering naar niveau B of C. De screening bestaat uit 2 gedeelten testen. Het algemeen gedeelte bevat pc-testen die generieke competenties meten en het bijzondere gedeelte met functiespecifieke testen. 


 • Je moet benoemd zijn in niveau C of D binnen de federale overheid

  Je moet benoemd zijn in niveau C of D binnen de federale overheid
  Je moet benoemd zijn binnen de federale overheid om deel te nemen aan de bevorderingsprocedure. Om te bevorderen naar niveau B, moet je benoemd zijn in niveau C. Om te bevorderen naar niveau C, moet je benoemd zijn in niveau D.

  Bekijk de deelnemingsvoorwaarden voor de bevordering naar niveau B
  Bekijk de deelnemingsvoorwaarden voor de bevordering naar niveau C

   

   

   

 • Blijf op de hoogte

  Binnen de bevordering naar niveau B zijn er 2 testgedeeltes van testen. Selor is verantwoordelijk voor de organisatie van het eerste gedeelte, het algemeen gedeelte.

  Voor het jaar 2022 herneemt Selor de organisatie van het algemeen gedeelte, 'de generieke screening voor bevordering naar niveau B’. 

  • In mei 2022 wordt een eerste procedure georganiseerd. Vanaf begin mei kan je je hiervoor inschrijven. Eind juni kan je een datum kiezen voor de test. Deze eerste testen vinden plaats in de maand juni.

  • In november 2022 zal een tweede procedure worden georganiseerd. Vanaf begin november kan je je hiervoor inschrijven. Begin november kan je een datum kiezen voor de testDeze eerste testen vinden plaats in de maand december en in de maand januari 2023.   
    

  Binnen de bevordering naar niveau C zijn er 2 testgedeeltes. Selor is verantwoordelijk voor de organisatie van het eerste gedeelte, het algemeen gedeelte.

  Voor het jaar 2022 herneemt Selor de organisatie van het algemeen gedeelte, 'de generieke screening voor bevordering naar niveau C’. 

  • In mei 2022 wordt een eerste procedure georganiseerd. Vanaf begin mei kan je je hiervoor inschrijven. Eind juni kan je een datum kiezen voor de test. Deze eerste testen vinden plaats in de maand juni.

  • In november 2022 zal een tweede procedure worden georganiseerd. Vanaf begin november kan je je hiervoor inschrijven. Begin november kan je een datum kiezen voor de testDeze eerste testen vinden plaats in de maand december en in de maand januari 2023
 • Vervolledig je cv in je online dossier

  Om je te kunnen inschrijven voor de testen van het algemeen gedeelte, moet je je aanmelden in Mijn Selor. Heb je nog geen online dossier, dan moet je een account aanmaken

  Vul je cv in voor deze procedure. Je kan je diploma's aanduiden en opladen. Duid je ervaring zo goed mogelijk aan in je cv. Deze informatie is vooral belangrijk als je verder gaat in de procedure. Gezien deze procedure voorbehouden is voor ambtenaren, moet je ook je benoemingsbesluit opladen

  Je kan aanpassingen aan de testen vragen om niet gehinderd te zijn door je handicap, ziekte of leerstoornis

   

   

 • Schrijf je in

  Klik op de knop solliciteren. Als je beantwoordt aan de deelnemingsvoorwaarden, krijg je een bevestiging van je sollicitatie. Als je niet aan het gevraagde profiel voldoet, krijg je een melding. Gaat het om een vergissing of vergetelheid, dan kan je de gegevens in je cv nog aanpassen. 

  Heb je al testen afgelegd binnen een bevorderingsprocedure of heb je een diploma in het niveau waarnaar je wil bevorderen, dan kan het dat je je niet moet inschrijven voor het algemeen gedeelte testen en dat je ervoor vrijgesteld bent: 

 • Testen algemeen gedeelte: pc-testen die de generieke competenties meten

  2 pc-testen bij Selor

  De testen van het eerste gedeelte zijn gelijkaardig aan de testen die afgenomen worden bij de instapkaart. Iedereen legt 2 pc-testen af bij Selor en heeft hiervoor 2u30 de tijd. Klik op de testen voor meer informatie en de link naar de demotesten. De gemeten competenties verschillen naar gelang het niveau van de job. 

   

  Het is mogelijk dat je vrijgesteld bent van deze testen:

   

  De resultaten binnen de week in je online dossier, samen met het automatisch feedbackrapport  

  Binnen de week nadat je deze testen afgelegd hebt, zijn je resultaten beschikbaar in je online dossier. Samen met je resultaten krijg je een automatisch feedbackrapport

  Als je slaagt, krijg je een vrijstelling levenslang 

  Om te slagen moet je voor elk onderdeel minstens de helft behalen. Je krijgt een vrijstelling voor de testen van dit gedeelte. Deze is levenslang geldig voor het algemeen gedeelte testen in het kader van een bevorderingsprocedure. 

  Niet geslaagd, dan kan je een volgende keer opnieuw deelnemen

  Ben je niet geslaagd, dan kan je je opnieuw inschrijven wanneer de testen van dit algemeen gedeelte opnieuw georganiseerd worden. 

 • Testen bijzondere gedeelte: functiespecifieke testen

  Bezorg je je certificaat aan je personeelsdienst

  Als je geslaagd bent voor de testen van het algemeen gedeelte, of je was vrijgesteld, dan krijg je een digitaal certificaat in je online dossier. Dit certificaat bewijst je levenslange vrijstelling in het kader van bevordering. Je bezorgt dit certificaat aan je personeelsdienst. Als je je niet moest inschrijven voor het eerste deel, breng je je personeelsdienst hiervan op de hoogte. 

  Deelnemen aan de testen van het bijzondere gedeelte

  Het is de organiserende overheidsdienst die dit gedeelte testen aanvraagt. De P&O-stafdienst controleert wie kan deelnemen en geeft de lijst van kandidaten door aan Selor. Je personeelsdienst kan je op de hoogte brengen van de vacature of je kan ze op werkenvoor.be zien. Ze zal zichtbaar zijn voor zij die hiervoor in aanmerking komen. Andere bezoekers krijgen deze jobs niet te zien. 

  Bekijk de jobomschrijving om te weten welke test(en) je moet afleggen

  De testen zijn gekozen in functie van de job. Hier wordt gemeten of je ook over de functiespecifieke competenties beschikt om de job uit te voeren. In de jobomschrijving staat om welke testen het gaat, welke competenties gemeten worden en wanneer de test(en) ongeveer plaatsvinden.  Het is mogelijk dat er een pc-test afgenomen wordt en deze kan al dan niet uitsluitend zijn. Er vindt altijd een interview plaats. Meer informatie over de testen, linken naar demotesten of filmpjes, vind je op de pagina's van de testen. Gewoonlijk gaan de testen door bij Selor, het interview kan ook bij de rekruterende overheidsdienst gebeuren. 

  De resultaten in je online dossier wanneer alle sollicitanten de testen afgelegd hebben

  Per test krijg je je resultaat in je online dossier wanneer de totale groep deelnemers de test heeft afgelegd. Zijn er veel deelnemers, kan dit even (tot enkele weken) duren. 

  Als je slaagt, ga je verder in de procedure 

  Als je slaagt voor de testen van het bijzondere gedeelte, ga je verder in de procedure. Je komt in de laureatenlijst. Daar word je gerangschikt volgens de punten die je voor de bijzondere proef hebt behaald. 

  Als je niet slaagt, stopt het voor jou

  Ben je niet geslaagd, dan stopt de screeningsprocedure jammer genoeg voor jou. Wil je feedback over je resultaten? Je hebt 2 maanden de tijd na ontvangst van je resultaten om feedback op te vragen

 • Je bent geslaagd en je staat in de laureatenlijst

  Na afloop wordt een rangschikking opgemaakt van de geslaagde kandidaten, de laureatenlijst. Deze laureatenlijst is voor altijd geldig. De rangschikking wordt gerespecteerd. 

 • De toekomstige werkgever is verantwoordelijk voor de aanwerving

  Selor stelt de laureatenlijst ter beschikking van de rekruterende overheidsdienst. Hier stopt het werk van Selor. Het zijn de overheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor de effectieve bevorderingen.

  Voor de bevorderingsprocedure naar niveau B

  Je kan bevorderd worden naar een job op niveau B binnen je eigen organisatie

  Je kan een job op niveau B aangeboden krijgen binnen je eigen organisatie. 

  Je kan bevorderd worden naar een job op niveau B binnen een andere organisatie

  De laureatenlijsten worden na 3 maand ook opengesteld voor andere overheidsdiensten. Je kan met andere woorden ook een job op niveau B aangeboden krijgen binnen een andere dienst. Hiervoor wordt een bijkomende screening georganiseerd, meestal een interview.

  Je kan solliciteren voor een statutaire job op niveau B via interne mobiliteit

  Om je jobkansen te verhogen, kan je ook solliciteren voor statutaire jobs op niveau B binnen de federale overheid via de interne mobiliteit. Het gaat om jobs van niveau B waar de screening toegepast wordt en voor jobs niveau B via interne markt

   

  Voor de bevorderingsprocedure naar niveau C

  Je kan bevorderd worden naar een job op niveau C binnen je eigen organisatie

  Je kan een job op niveau C aangeboden krijgen binnen je eigen organisatie. 

  Je kan bevorderd worden naar een job op niveau C binnen een andere organisatie

  De laureatenlijsten worden na 3 maand ook opengesteld voor andere overheidsdiensten. Je kan met andere woorden ook een job op niveau C aangeboden krijgen binnen een andere dienst. Hiervoor wordt een bijkomende screening georganiseerd, meestal een interview.

  Je kan solliciteren voor een statutaire job op niveau C via interne mobiliteit

  Om je jobkansen te verhogen, kan je ook solliciteren voor statutaire jobs op niveau C binnen de federale overheid via de interne mobiliteit. Het gaat om jobs van niveau C waar de screening toegepast wordt en voor jobs niveau C via interne markt

 • Je wordt bevorderd in niveau B of C

  De geslaagden worden in de openstaande betrekkingen van hun organisatie in dienst geroepen volgens de volgorde van hun rangschikking. Ze kunnen ook ingaan op een aanbod van een andere federale organisatie.

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures