Bachelors gezocht: “Met één procedure krijg je toegang tot diverse vacatures”

De federale overheid startte een grote rekruteringscampagne gericht op bachelors met weinig of geen ervaring. Een buitenkans die je niet mag laten liggen! Bij een vorige rekruteringsronde aarzelde Benjamin Ponsaerts in elk geval niet om deel te nemen, wat hem uiteindelijk ook een job opleverde. “Werken voor de federale overheid sprak me erg aan omwille van de maatschappelijke meerwaarde.”

Een jaar geleden ging Benjamin aan de slag als communicatiemedewerker bij de FOD BOSA, een job op bachelorniveau. Daarvoor moest hij eerst deelnemen aan een algemene selectieprocedure voor bachelors, zoals er momenteel ook een loopt. Hij deelt graag zijn ervaringen over deze procedure en hoe het is om te werken voor de federale overheid.

Waarom besloot je te solliciteren voor de federale overheid?

Ik wist dat er heel wat vacatures voor mensen met een bachelordiploma aan zaten te komen, dus wou ik zeker mijn kans wagen. Werken voor de federale overheid an sich sprak me ook erg aan, in de eerste plaats omwille van de maatschappelijke meerwaarde die je werk heeft. Wat je er ook doet, je maakt deel uit van een groter geheel dat ten dienste staat van de samenleving. Dat geeft betekenis aan je job en daar haal ik voldoening uit.

Hoe verliep de selectieprocedure voor bachelors?

Het is heel handig dat je via één procedure toegang krijgt tot zeer diverse vacatures op bachelorniveau. In die eerste fase leg je enkele algemene testen op de computer af. Slaag je daarvoor, dan kan je je kandidaat stellen voor concrete openstaande jobs. Hoe beter je scoort op die algemene testen, hoe groter de kans dat je uitgenodigd wordt voor de volgende ronde. Voor de job die ik uiteindelijk te pakken kreeg, moest ik nog een schriftelijke test afwerken, direct gevolgd door een gesprek. Alles bij elkaar nam het volledige proces enkele maanden in beslag, maar het verloopt wel erg transparant.

Had je een concrete job voor ogen aan het begin van de procedure?

Ik wou het liefst iets doen met communicatie. Ik zag een aantal vacatures in die richting passeren, wat maakt dat die algemene procedure die je moet doorspartelen echt wel de moeite waard is. Maar er kwamen ook heel wat vacatures voorbij die niet tot mijn interesseveld behoorden. Voor mensen met een veelzijdig profiel die zich niet vastklampen aan één domein, is zoiets uiteraard interessant.

Wat maakt van de federale overheid een goede werkgever?

Ik apprecieer de ruimte die je krijgt om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld via de vele opleidingen die je kan volgen. Daarnaast krijg ik veel autonomie: in het werk zelf dat ik doe, maar ook als het gaat over de vrijheid die ik heb om mijn uren te bepalen. Het thuiswerken verloopt eveneens heel vlot, aangezien dat bij de federale overheid al voor de coronacrisis goed was ingeburgerd.

Waag zelf je kans

Wil je net als Benjamin ook voor de federale overheid werken? Gelijk heb je! Neem nu deel aan de algemene selectieprocedure voor bachelors!

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures