Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) rekruteert 50 controleurs (m/v/x) voor Brussel en Vlaanderen.
Ontdek meer over de job en de getuigenis van enkele controleurs bij het FAVV. Geïnteresseerd? Zin om met hen te werken? Solliciteren kan tot en met 11 juni 2018.

Van riek tot vork: nuttig, verrijkend, dynamisch en flexibel werk

Om te beginnen leveren controleurs bij het FAVV zeer nuttig werk: elke dag voeren ze taken uit in het belang van de mensen en dit werkt zeer motiverend! Iedereen eet en drinkt. Met onze controles waken wij over de gezondheid van iedereen, in het bijzonder van de zwaksten in onze samenleving, namelijk kinderen en ouderen.

Bovendien is de job van controleur ook zeer verrijkend. Via deze job kom je namelijk in contact met de professionals uit de voedingssector, ontdek je een groot aantal voedingstechnieken en kan je je specialiseren in bepaalde domeinen. Iedere controleur werkt in een bepaalde sector, maar we moedigen hen aan om veelzijdig te zijn en ervaringen uit te wisselen met hun collega’s uit de andere sectoren. Het FAVV controleert immers de volledige voedselketen, van riek tot vork, zoals wij zeggen. Wij voeren controles uit bij landbouwers, groothandelaars in diervoeder, in fabrieken die bieten tot suiker verwerken, bij chocolatiers die hun chocolade vervaardigen met ingevoerde cacaobonen, bij artisanale ijsbereiders die roomijs bereiden met hoevemelk, in restaurants, bij slagers, op festivals waar voeding verkocht wordt, op kerstmarkten... Kortom, geen enkele dag verloopt exact hetzelfde, wat professioneel gezien zeer aangenaam is. Het takenpakket is zeer divers.
Een ander aangenaam aspect van de functie is dat je veel in beweging bent. Bepaalde dagen gebruiken we de auto om inspecties uit te voeren in restaurants in nabij gelegen dorpen en andere dagen voeren we onze controles te voet uit in dezelfde wijk van een grote stad. De controleurs werken over het algemeen binnen een vooraf bepaald gebied, maar de bewegingsvrijheid zorgt toch voor een verfrissende afwisseling in de job. En wat een flexibiliteit! Dit is één van de meest aangename aspecten van de job: je kan je dag beginnen met een bemonstering van bloem in een bakkerij om 5u ‘s ochtends en de volgende dag om 11u van start gaan met een controle van de keuken in een schoolcafetaria. De job van controleur is dus allesbehalve “dagelijkse sleur”.

Onze controleurs geven blijk van specifieke relationele competenties, met name zelfbeheersing, positieve communicatie, en stressbestendigheid. Ze moeten diplomatisch en assertief zijn, bijvoorbeeld wanneer ze zich voorstellen in een inrichting of wanneer ze een sanctie aankondigen. Een goede kennis van de verschillende wetgevingen is ook noodzakelijk. Controleurs doen dus dagelijks aan hersengymnastiek!

Wat de collega’s erover zeggen

Elke, controleur van het FAVV bij de sector distributie
“Ondertussen werk ik al 12 jaar bij het FAVV, in de sector distributie. Geen enkele dag verloopt op dezelfde manier, maar het blijft steeds boeiend en uitdagend.
Het fijne aan onze job is de afwisseling; controles uitvoeren, stalen nemen, klachten opvolgen, voedselvergiftigingen onderzoeken, niet conforme levensmiddelen in beslag nemen, het sluiten van een inrichting, … maar steeds met als maatschappelijk doel de voedselveiligheid voor de eindconsument te garanderen. Dit geeft nog steeds een grote voldoening.
We werken met enorm veel passie. Het beeld van de suffe, uitgebluste ambtenaar klopt helemaal niet bij het FAVV. Samen met mijn collega’s vormen we een enthousiast team, waar je steeds terecht kan met vragen, voor hulp, maar ook - ten gepaste tijden- voor een babbeltje.
Op vlak van flexibiliteit zijn er tal van mogelijkheden; thuiswerk, een variabel uurrooster, terugname overuren, …
En tenslotte zijn ook de talrijke voordelen meegenomen; zoals gratis hospitalisatieverzekering, beschikken over een laptop, de tussenkomst in de internetverbinding thuis, een smartphone (met abonnement), allerlei sociale voordelen en zo meer.

Johanna, controleur van het FAVV bij de sector distributie, Antwerpen
“Al 20 jaar werk ik als controleur voor de voeding en nog steeds ben ik er niet op uitgekeken.
Ons werk is zeer gevarieerd: gaande van controles in restaurants, detailhandels, supermarkten, nachtwinkels, rusthuizen, kinderdagverblijven, grootkeukens, bij slagers, bakkers, op festivals, markten, kermissen,… tot het nemen van stalen, opvolging van meldingsplichten, opvolging van collectieve voedselinfecties, uitvoeren van wegcontroles,…
De controles worden afgewisseld met de administratieve afhandeling die ofwel ter plaatse na de controle ofwel thuis gebeurt.
In LCE Antwerpen hebben we een hecht, opgewekt, gezellig, leuk en hardwerkend team van controleurs en inspecteurs van alle leeftijden. Iedereen staat voor iedereen klaar. Het is plezant werken in zo’n team.

Ben, controleur van het FAVV
Hetgeen mij het meest aanspreekt in mijn job:

 • binnengaan in handelszaken om met een gezonde nieuwsgierigheid te proberen alles op te merken
 • de verantwoordelijkheid dragen om alle vaststellingen objectief en eerlijk te rapporteren
 • dagelijks omgaan met mensen waarvan je vooraf niet weet dat je ze die dag zal ontmoeten
 • voldoening voelen om werkelijk iets nuttig aan de maatschappij bij te dragen.

Dat allemaal ondersteund door het respect en het vertrouwen dat leidinggevenden,collega’s en dikwijls ook operatoren voor je hebben. Daarbij werken we in een regime dat je dagelijks zelf organiseert, afgestemd op je privésituatie.

Solliciteer voor de job als controleur (m/v/x) bij het FAVV.

Spreekt deze job je aan en heb je een bachelor in één van deze richtingen?

 • Chemie, biologie, biochemie of biotechnologie
 • Landbouwkunde, bio-ingenieurswetenschappen
 • Milieuzorg
 • Geneeskunde
 • Diergeneeskunde
 • Voedings- en dieetkunde
 • Biomedische en farmaceutische wetenschappen
 • Medische laboratoriumtechnologie

Dan kan je tot en met 11 juni 2018 solliciteren.