De eerste jobday voor < 26-jarigen was een groot succes

Meerdere overheidsorganisaties hebben jong talent ontmoet tijdens de eerste jobday van Selor voor werkzoekenden jonger dan 26 jaar. Zowel kandidaten als rekruteerders vonden het een succesvolle ervaring!

Een jobday om kans te geven aan jong talent

Koen Verlinden (FOD Beleid en Ondersteuning): “Een jobday leek ons de ideale formule om federale overheidsdiensten en jong talent makkelijk en snel met elkaar in contact te brengen. We hebben dus rekruterende organisaties voorgesteld om hun vacatures voor startbaanovereenkomsten in dezelfde periode te publiceren en de kandidaten op dezelfde dag (13 september) in onze kantoren te ontmoeten. Jongere profielen kregen de kans om voor verschillende jobs te solliciteren en om kennis te maken met de overheid als werkgever. Ze konden ook HR-verantwoordelijken van federale overheidsdiensten ontmoeten tijdens een selectiegesprek.”

Waarom deelnemen?

De jonge kandidaten waren enthousiast om deel te nemen aan de jobday. Voor sommigen maakt zo’n jobday het mogelijk om voor een eerste keer in contact te komen met de overheid. Andere zien meteen een kans om met een job terug naar huis te gaan. Ze waren het allemaal eens dat dergelijke initiatieven heel belangrijk zijn voor jongeren. Ze beschouwden het als een echte opportuniteit om potentiële werkgevers te ontmoeten en om aan een selectiegesprek mee te doen zonder een al te lange procedure. Ze vonden het ook allemaal heel positief dat ze voor meerdere jobs konden solliciteren.

Wim: “Meestal duurt het veel langer dan in de privé. Hier heb ik de kans om misschien met een job terug naar huis te gaan”

KatiaElodie en Mégane zijn unaniem: “het is een opportuniteit om verschillende werkgevers te ontmoeten. Als jongere krijg je niet vaak zo’n duwtje voor je carrière…” Startbaanovereenkomsten aanbieden is heel positief! Seppe ziet het als een echte kans net na het verlaten van de school.  Marion heeft gesolliciteerd voor een vacature bij het RSZ, maar sommige taken zijn niet zo duidelijk voor haar. Op de jobday kan ze een beter beeld krijgen van de job dankzij het gesprek met de werkgever. Melissa vindt het geweldig om meteen een gesprek te hebben met een werkgever. Wim ook trouwens, die toegeeft: “Meestal duurt het veel langer dan in de privé. Hier heb ik de kans om misschien met een job terug naar huis te gaan.” Antoine hoopt ook om een job aangeboden te krijgen op het einde van de jobday.

Serena: “Het was belangrijk voor mij om te weten waar ik aan toe was”

Onze jonge sollicitanten vonden de infosessie in het begin van de jobday interessant. Marion, Wim en Serena zijn alvast blij dat ze de procedures beter begrijpen. Serena voegt daaraan toe: “tijdens de infosessie heb ik veel geleerd over de voor- en nadelen, alles wat moeilijker is om op de website van Selor te vinden. […] Het was belangrijk voor mij om te weten waar ik aan toe was.”

Is de overheid een aantrekkelijke werkgever?

Werkzekerheid is voor veel deelnemers een belangrijk voordeel om bij de overheid te werken… Maar er zijn er nog meer! Sebastiaan vertrouwt de positieve ervaring van kennissen die zich goed voelen in hun werk bij de overheid, Antoine, die van zijn ouders. Voor Yousia betekent een job bij de overheid dat je ook een goede balans hebt tussen werk en privé. Je geniet ook van promotiemogelijkheden als je geen hoog diploma hebt. Voor Melissa, Seppe, Guillaume en Antoine maakt het maatschappelijk engagement het verschil en denken ze voldoening te halen uit een job waarvoor ze hun talent voor de samenleving inzetten. Toch blijven een aantal stereotypen hangen, aldus Antoine: “Je hebt nog altijd het stereotype van de kerel die achter zijn pc met zijn vingers zit te draaien. Ik denk niet dat het zo is. »

Nog altijd zo enthousiast na het interview?

Guillaume, die voor een job bij het RSZ solliciteerde, realiseerde zich dat hij net te oud was voor de vacatures. Hij wordt binnenkort 26 en voor een startbaanovereenkomst moet je jonger zijn dan 26 tot het einde van het contract. Teleurgesteld ? Ja en nee, want op zich leer je tijdens een selectiegesprek altijd iets bij.

Seppe heeft al via Selor gesolliciteerd. Zijn laatste ervaring heeft hem wel met een bitter gevoel gelaten. Tijdens de jobday solliciteerde hij voor 3 verschillende jobs. We hebben hem na zijn eerste interview ontmoet. Seppe: “Het was een heel aangenaam gesprek, redelijk informeel ten opzichte van mijn laatste ervaring. Ze hebben er echt voor gezorgd dat ik op mijn gemak was. Het interview is trouwens heel goed verlopen. Ze zeiden dat ik snel een antwoord mocht verwachten.”

Wil jij ook deelnemen aan onze volgende jobday?

Gezien het succes van deze jobday voor < 26-jarigen, wil Selor graag een tweede editie voorzien. Wil jij ook deelnemen? Hou onze website en sociale media goed in het oog. En schrijf in op onze wekelijkse newsletter om de info in jouw mailbox te krijgen.

Hier vind je alvast enkele tips van de werkgevers voor de volgende jobday

Overheidsdiensten die aan de eerste jobday op 13 september hebben deelgenomen, zijn unaniem: zelfs als je voor verschillende jobs solliciteert (en het spreekt voor zich, zo’n kans krijg je niet vaak), bereid je goed voor, toon dat je je geïnformeerd hebt over de job en de organisatie. Jouw motivatie kan het verschil maken!