Consultants Rekrutering en Selectie (m/v/x) voor Selor zelf

Selor zoekt consultants Rekrutering en Selectie om mee het juiste talent op de juiste plaats te krijgen, zowel federaal als bij de gemeenschappen en gewesten.

Lees de getuigenis van Krystle Jeurissen, consultant bij Selor. Zij vertelt waarom de job zo leuk en gevarieerd is en waarom je zeker moet solliciteren.

De job

Als consultant bij Selor organiseer ik van A tot Z selectieprocedures waarbij het kan gaan om statutaire of contractuele aanwervingen maar ook om bevorderingen, interne marktprocedures, promoties…wat heel wat afwisseling biedt in de job. Behalve uit het organiseren van de praktische kant van de verschillende selectieonderdelen en het afnemen van interviews, haal ik veel voldoening uit de contacten met de klant. Het is steeds een uitdaging om de noden van de klanten in kaart te brengen, hen te adviseren en er samen met de klant een succesverhaal van te maken!

Wat is er bijzonder aan deze job?

Het bijzondere aan de job is dat je veel mensen leert kennen zowel binnen de FOD BOSA, waarbinnen Selor geïntegreerd is, als daarbuiten. Je werkt samen met interne diensten om je procedures tot een goed einde te brengen zoals de communicatiedienst die je helpt bij het opzetten van rekruteringsacties. Ook bouw je langetermijnrelaties op met de klanten en word je door hen als een belangrijk aanspreekpunt beschouwd. En verder heb je natuurlijk de vele contacten met de kandidaten met elk hun competenties en ontwikkelpunten, wat het allemaal heel boeiend maakt.

Waarom solliciteren?

Waarom solliciteren voor deze job? Dankzij het brede opleidingsaanbod krijg je de mogelijkheid om jezelf volledig te ontplooien, om je competenties verder te ontwikkelen en om nieuwe vaardigheden aan te leren. Ook krijg je de ruimte om geheel zelfstandig je taken aan te pakken. Anderzijds is het een leuke troef dat collega’s steeds voor je klaarstaan en dat ze met plezier hun kennis en expertise met je delen. Je komt in een aangename en dynamische werkomgeving terecht. Last but not least zit de werk-privé balans goed door bijvoorbeeld de mogelijkheid om van thuis te werken.

Overtuigd? Solliciteren dan maar!

We zoeken consultants Rekrutering en Selectie op twee niveaus: 2 consultants met een masterdiploma en 1 master met een bachelordiploma.

Heb je een master in psychologie of sociaal werk (geen ervaring verseist) OF een andere master en minstens 1 jaar ervaring in selectie en rekrutering? Dan kan je voor deze functie solliciteren.

Heb je een bachelor in psychologie, sociaal werk – optie personeelswerk (geen ervaring vereist) of een andere bachelor en minstens 1 jaar ervaring in selectie en rekrutering? Dan kan voor deze functie solliciteren.

Solliciteren kan tot en met 14 juni 2018.