Hoe begin je aan de zoektocht naar een andere job? Wat zijn de do’s and don’ts? Wij stelden enkele vragen waar veel sollicitanten mee worstelen aan de experts van Selor.

Moet ik ervaring hebben?

Voor veel jobs klopt dat inderdaad. Maar Selor maakt er een punt van om zo veel mogelijk kandidaten en zeker pas afgestudeerden aan te moedigen om te solliciteren. Zo proberen we zo veel mogelijk jobs open te stellen voor personen zonder ervaring.

Dit animatiefilmpje wil je alvast inspireren.

Kijken werkgevers ook naar mijn facebook-profiel?

Als selectiebureau screenen wij kandidaten in opdracht van potentiële werkgevers. Sociale media zijn tegenwoordig een verlengstuk van de persoonlijkheid van de kandidaat, dus het gebeurt steeds vaker dat werkgevers daar een kijkje nemen. Wie solliciteert houdt daar best rekening mee. Niet dat je niks mag posten of liken, integendeel, maar met grove taal of negatieve uitspraken hang je geen positief beeld van jezelf op.

Ontdek in dit filmpje waarom je als sollicitant best twee keer nadenkt voor je iets op sociale media post.

Ben ik wel geschikt voor de job?

Lees altijd de jobvereisten goed door voor je solliciteert. Want als je niet de gevraagde ervaring of het juiste diploma hebt, kom je meestal niet eens in aanmerking. Voldoe jij aan de deelnemingsvoorwaarden, dan is het de taak van een selectiebureau om na te gaan of jij ook over de juiste competenties beschikt. Bij Selor doen we dat in twee fases: eerst kijken we of je de competenties in huis hebt om op een bepaald niveau te werken. Pas daarna kijken we of jij ook geschikt bent voor de eigenlijke job.

Dit filmpje zet je alvast op weg naar een job.

Hoe verloopt een selectieprocedure?

Een selectiebureau gaat op zoek naar de meest geschikte kandidaat om een vacature in te vullen. We vertrekken van het basisprincipe dat iedereen een gelijke kans verdient. Daarom werken we steeds op dezelfde manier via ons screeningsmodel. Dat is een wetenschappelijk ontwikkelde methode die garandeert dat we objectief te werk gaan. Dit model bestaat uit een aantal testen en minstens één interview. Als we heel die procedure hebben doorlopen, maken we een eindrangschikking op van de geslaagde kandidaten. Hoe hoger je staat op die lijst, hoe groter de kans dat we je meteen een job kunnen aanbieden.

Hoe het selectieproces precies in elkaar zit, ontdek je in dit animatiefilmpje.

Hoe geraak ik aan een job bij de overheid?

De federale overheid is een van de grootste werkgevers van ons land. Bijna alle aanwervingen verlopen via Selor. Solliciteren doe je steeds online, via selor.be. Daarna kan je zelf kiezen wanneer je in Brussel selectietesten komt afleggen. In een eerste fase zijn dat algemene testen die peilen of je het niveau aankan. Als je slaagt, mag je een ronde verder, en krijg je bovendien een vrijstelling die drie jaar geldig is. Handig als je later voor een gelijkaardige job solliciteert. In de tweede fase gaan we na of je alle competenties in huis hebt voor de job zelf. Van alle geslaagde kandidaten maken we een lijst op, en aan wie bovenaan staat stellen we dan de job voor. Handig ook, deze zogeheten ‘laureatenlijsten’ kunnen later door andere overheidsdiensten worden geconsulteerd. Als je in eerste instantie dus langs een job grijpt, bestaat de kans dat een andere overheidsdienst jou een voorstel doet.

Dit filmpje zet je alvast op weg naar een job.