Via ‘De grootste carrièreswitch’ gingen Selor en Metro op zoek naar inspirerende verhalen van durvers die hun werk en leven volledig hebben omgegooid. Van directeur naar traiteur, van sociologe naar voetreflexologe … de meest merkwaardige moves passeerden de revue. Winnaar Johan Aerts gaf na meer dan 25 jaar zijn job van relatiebeheerder bij een bank op om safety manager te worden van een racecircuit.

Niet tot mijn 65ste

Johanartikel1Johan: “Binnen een Belgische grootbank had ik in 28 jaar tijde een mooie carrière uitgebouwd. Maar toen stak de eerste bankencrisis de kop op, met onder andere fusies van kantoren en een nieuwe jobinvulling als gevolg. Voor mij was het dan ook de vraag of ik mijn job tot mijn 65ste wilde blijven doen. Het antwoord was neen … In mijn vrije tijd was ik al veel bezig met auto's en races. Toen ik een vacature zag voor safety manager van het circuit van Francorchamps heb ik meteen gesolliciteerd en uiteindelijk ook de job binnengehaald.”

Als een kind in een speelgoedwinkel

“Autoraces waren al jaren een passie, en zeker in het weekend kon je mij regelmatig op het racecircuit van Zolder vinden als ‘safety marshal’. Of achter het stuur, want ik heb in de jaren negentig zelf nog uithoudingsraces gereden. Hier op het circuit van Spa-Francorchamps ontmoet ik nu bijna dagelijks andere organisatoren en scheuren er telkens weer nieuwe wagens over de baan. Schitterend gewoon, ik voel me soms echt als een kind in een speelgoedwinkel. Daarom geef ik iedereen die twijfelt aan zijn job, dan ook deze raad: droom niet van een ander leven, maar zorg dat je jouw droom kan beleven.”

Seizoenarbeid

Johanartikel2Johan: “Toegegeven, mijn dagelijkse leven ziet er nu wel helemaal anders uit. Ten eerste de verplaatsingen, want iedere dag rijd ik 90 km heen en 90 km terug. En dat vaak 7 dagen op 7. Tussen 15 maart en 15 november draait het circuit op volle toeren en staat hier elke dag weer iets anders op het programma. Dat betekent lange weken en hard werken, maar in de winterperiode is het veel rustiger en dan heb ik wel tijd om  vakantie te nemen.”

 

Passie als rode draad

Johan kreeg met voorsprong de meeste stemmen en denkt te weten waarom: “Van Vlaanderen naar Wallonië, van de banksector naar de autowereld, en dat in een volledig andere functie, het ging het echt wel om een grote carrièreswitch. Maar ik denk dat bij mij vooral het vuur aanspreekt. Zo heb ik nooit het gevoel dat ik over mijn werk praat, maar altijd over mijn passie. Daarom ook dat mijn dochter meteen zei dat ik aan deze wedstrijd moest deelnemen.”