Selor is op zoek naar enkele laatstejaars masterstudenten die op 21/11, 29/11 of 11/12 aan een assessmentcenter willen deelnemen.

Wat is een assessmentcenter?

Assessments worden vaak ingezet in selectieprocedures. Hierbij worden er verschillende HR-technieken gecombineerd om na te gaan of je geschikt bent voor een bepaalde functie. Je wordt geƫvalueerd door verschillende assessoren (juryleden) die gebruik maken van meerdere oefeningen. De assessoren plaatsen je in een fictieve context en observeren jouw gedrag. Dit vergelijken ze dan met een vooraf opgesteld competentieprofiel. Er zal je dus gevraagd worden om je in een fictieve situatie in te leven waarbij je gedrag geobserveerd wordt.

Selor is op zoek naar gemotiveerde laatstejaars masterstudenten die zich vertrouwd willen maken met de assessmentcentertechniek. Je kan dit later dan op je CV vermelden. Selor biedt je nu een unieke kans om een assessment als fictieve kandidaat te doorlopen en een mondelinge feedback te krijgen over je geƫvalueerde competenties.

Waarom deelnemen?

Je kan kennismaken met assessmenttechnieken in de praktijk en je krijgt feedback over je sterke en te ontwikkelen competenties. Je doet een eerste ervaring in assessments op en je vertrekt dankzij de feedback die je kreeg beter voorbereid naar toekomstige sollicitaties. Als dank voor je deelname krijg je een FNAC-bon.

Praktisch

Wanneer: 21/11, 29/11 of 11/12/2013
Waar: Selor, Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel

Inschrijven?

Stuur je cv en korte motivatie naar seloracademy@selor.be voor 27 oktober 2013

student