header_cijfers_nl

Frederic Tombeur, 59 jaar: "Werken tot mijn 67ste schrikt me helemaal niet af"

tombeur

Welk parcours heb je afgelegd?

Oorspronkelijk ben ik Franstalig, maar ik heb een Nederlands diploma secretariaat en ik spreek vloeiend vijf talen. Na gewerkt te hebben als verkoper en back-office/verkoper werd ik aangenomen door een Waals farmaceuticabedrijf dat in 2008 failliet ging. Toen was ik 55. Vandaag, vier jaar en 170 verstuurde cv's later, ben ik terug bij af.

Naar welke functie heb je gesolliciteerd?

Naar verschillende secretariaatsfuncties. Bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heb ik zowel selectietests in het Frans als in het Nederlands afgelegd. Daar sta ik dus op de wervingslijst voor eventuele toekomstige vacatures. En ik heb me gefocust op een selectie voor de DOSZ, Dienst voor de Overzeese Sociale Zekerheid. Daar ben ik geslaagd voor een functie van directie-assistent.

Wat vond je van de selectieprocedure bij Selor?

Als ik individueel solliciteerde, was mijn leeftijd een probleem. Als ik die in mijn cv vermeldde, kreeg ik geen antwoord. Deed ik dat niet, dan nam men contact op en zei men dat mijn profiel interessant was. Maar als ze mijn leeftijd vernamen, kreeg ik te horen dat ze later opnieuw contact zouden opnemen. Wat ze uiteraard nooit deden. Ze geven je echt het gevoel dat je met 55 bent afgeschreven!

Een echt voordeel bij Selor is dat je leeftijd geen rol speelt Ik vind het alleen jammer dat de procedure zo lang is. Wat mij betreft, ik blijf heel gemotiveerd. Werken tot mijn 67ste schrikt me helemaal niet af. Ik wil dus zo vlug mogelijk een job vinden.

Wat zijn de voor- en nadelen van je leeftijd ten opzichte van een oudere kandidaat?

Ikzelf zie eigenlijk alleen maar voordelen. Voor hetzelfde loon krijg je iemand met 30 jaar ervaring en knowhow. Dat is toch een grote troef. Op een bepaalde leeftijd zoek je ook stabiliteit, je gaat niet meer jobhoppen. En ik denk ook dat je fysieke weerstand sterker is, of dat je althans minder snel gaat veinzen dat je wegens ziekte niet kunt komen werken.