Selor in de bres voor wie het wat moeilijker heeft

KoenbuyseartikelSelor doet selecties voor wie wil werken voor de overheid. Daarbij denkt Selor ook aan mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Koen Buysse maakte het zelf mee en werkt nu voor Selor.

Wat doe je bij Selor?

Ik groeide op in kansarmoede. Zo kreeg ik niet genoeg ondersteuning om graag naar school te gaan. Daardoor deed ik er lang over om mijn weg te vinden op de arbeidsmarkt. Als volwassene volgde ik een opleiding van 4 jaar tot "ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting" bij De Link. Nadien begon ik te werken bij Selor als ervaringsdeskundige. Ik heb oog voor personen in kansarmoede en geef Selor hierover raad.

Wat biedt Selor?

België is rijk aan diversiteit of heeft met andere woorden alle soorten inwoners. De overheid probeert daarom alle soorten mensen tewerk te stellen. Selor wil dat afkomst, geslacht, geloof, handicap of seksuele voorkeur geen invloed hebben op de aanwerving. Arm of rijk speelt dus niet mee. Met andere woorden: alleen competenties, je kwaliteiten dus, tellen. Selor gaat voor gelijke kansen voor iedereen. Ook voor wie geen of weinig diploma’s behaalde, heeft Selor vaak jobs. Zo zocht Selor 3.392 medewerkers zonder diploma of maximum hoger secundair onderwijs in 2013, voor jobs zoals gevangenisbewakers, schilders, chauffeurs, douaniers …

Moet je testen afleggen op de computer?

De testen voor jobs gebeuren bij Selor vaak via een computer. Daarvoor moet je een beetje vertrouwd zijn met een computer. Ik bedoel dat je bijvoorbeeld met een muis kan werken.

Je bereidt je best voor op deze testen. Het is onder andere belangrijk dat je weet hoe een test verloopt. Op de website van Selor vind je daarover informatie en oefentesten (demotesten). Je VDAB- of Actiris-consulent kan je ook op weg helpen.

Hoe moet je solliciteren voor een job bij de overheid?

Het is vooral belangrijk om de informatie over de job waarvoor je solliciteert eerst goed te lezen. Wil je solliciteren, dan staat daar in de rubriek “initiatieven” meer informatie over. Zo moet je een "Mijn Selor"-profiel maken met informatie over jezelf. Daarvoor heb je een e-mailadres nodig. Heb je dat niet, dan kan je er altijd eentje gratis aanmaken via Hotmail, Gmail, Yahoo … Belangrijk is dat je kiest voor een normaal e-mailadres, bijvoorbeeld je naam en achternaam. Rare e-mailadressen zoals kuiken74@hotmail.com kunnen een verkeerde indruk geven.

Wat houdt jouw werk precies in?

Na mijn opleiding tot ervaringsdeskundige kreeg ik al snel een vacature voor een job bij de overheid. In mijn hoofd zaten veel redenen om daar niet voor te solliciteren. Ik deed het toch, omdat een van mijn lesgevers me overtuigde. Sinds 2009 werk ik bij Selor voor het team Diversiteit. Zorgen voor gelijke kansen is een taak van ons team. "Ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting" is geen gemakkelijke job. Maar ik doe het graag.

In dit filmpje kom je nog meer te weten over mijn werk.

Meer weten? Contacteer Koen

Tel. 02 788 66 72 of koen.buysse@selor.be 

Werken voor .be?

Zoek de job die bij je past en kom erbij!

Ontdek alle openstaande vacatures