Philippe Van Hecke

Philippe Van Hecke

System and Network Engineer 

Vertel ons over je job ...

Ik ben systeem- en netwerkingenieur, maar ook projectleider bij Belnet. In hoofdzaak bestaat mijn job erin om nieuwe diensten te ontwikkelen voor de gebruikers en om de al bestaande diensten in stand te houden. Ik sta dus in voor de ondersteuning van die diensten.

Het gaat om diensten die boven op het Belnet-netwerk zijn ontwikkeld en door onze collega’s van de Netwerkafdeling zijn aangeleverd. Het is een interessante job omdat ik op alle niveaus en binnen verschillende domeinen in aanraking kom met geavanceerde technologie: van het netwerkniveau over het toepassingsdomein tot concepten … Bovendien werken we in een internationaal kader samen met alle andere onderzoeksnetwerken die dezelfde problemen kennen en/of dezelfde diensten ontwikkelen. Samen met onze Europese partners proberen we onze kennis samen te brengen en uit te wisselen. Dat is trouwens een van de aspecten die mijn werk heel boeiend maken.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Als kind wist ik al dat ik iets met informatica of elektronica wou doen. Ik heb dan ook eerst elektronica gestudeerd, en nadien nog een licentiaatsopleiding informatica gevolgd aan de ULB. Vervolgens ging ik aan de slag als softwareontwikkelaar bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in de elektronische publicatie van financiële en commerciële informatie. Maar in die tijd was het internet nog niet wat het nu is! Het stond nog in zijn kinderschoenen en ik durf te stellen dat ik mooie dingen heb gecreëerd voor die tijd. Na die eerste werkervaring heb ik een korte periode als systeemingenieur gewerkt voor het Europese Comité voor Normalisatie. En het grappige is dat ik daar uiteindelijk ontslag heb genomen om terug te keren naar mijn eerste werkgever voor een laatste opdracht. Daarna ben ik bij Belnet terechtgekomen. Ik werk intussen iets meer dan dertien jaar bij Belnet en weet nog goed hoe er in het begin amper zes ingenieurs en vier bestuurders waren. Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik de hele opbouw en evolutie van Belnet heb meegemaakt.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

Het grote voordeel is dat ik in een hightechomgeving aan de slag ben, ook al is het een publieke omgeving. Net doordat het om een publieke omgeving gaat, is het zo interessant. Het is namelijk niet ons doel om winst te maken, maar om de allerbeste dienstverlening te bieden. De druk om onze diensten op een winstgevende manier te verlenen voel ik dus helemaal niet. Bovendien profiteer ik niet alleen van een zekere flexibiliteit op het vlak van werkuren, maar biedt mijn werk ook een ideaal evenwicht tussen mijn professionele bezigheden en mijn privéleven. Alles samen zorgt dat ervoor dat ik me uitstekend in mijn vel voel bij Belnet.