Mateo Pacheco Cardenas

Mateo Pacheco Cardenas

System Engineer

Vertel ons over je job …

Ik werk binnen het security team bij de federale overheidsorganisatie Belnet. Mijn rol binnen het team bestaat erin om de infrastructuur te onderhouden: de servers permanent toegankelijk houden, ervoor zorgen dat ze correct beveiligd zijn en dat de gegevens regelmatig worden opgeslagen ...

Maar het is ook mijn taak om die infrastructuur te laten meegroeien met de behoeften van het security team en van mijn collega’s. De komende maanden ga ik hiervoor een ‘security test lab’ op poten zetten, een nieuwe website opstarten en bijkomende monitoring tools installeren.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Mijn parcours is vrij ongewoon. Om te beginnen heb ik een diploma kunstgeschiedenis en archeologie behaald aan de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve. Nadat ik mijn diploma op zak had, heb ik twee jaar in de banksector gewerkt. Na die eerste ervaring op de arbeidsmarkt heb ik beslist om mezelf om te scholen. In die tijd was ik al heel erg geïnteresseerd in informatica. Ik heb toen een aantal gesprekken gevoerd met vrienden die aan de slag waren in die sector. Het was dan ook een vrij logische stap om terug de schoolbanken op te zoeken voor een masteropleiding in informaticawetenschappen aan de universiteit van Namen. Met mijn bachelordiploma op zak kon ik aan de slag als system administrator in een bibliotheek in Charleroi, waar ik twee jaar ben gebleven. Ik kreeg er de kans om de concepten die ik tijdens de lessen had geleerd voor het eerst in de praktijk om te zetten binnen een productieomgeving. Ondertussen bleef ik studeren en behaalde ik uiteindelijk mijn masterdiploma in informaticawetenschappen.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

Ja, zeker en vast. Belnet zorgt ervoor dat zijn klanten toegang hebben tot het internet en dat is een heel specifieke ‘main business’ voor een informaticabedrijf. Maar Belnet heeft ook andere taken waarbij de knowhow van informaticaprofessionals met uiteenlopende profielen komt kijken. Ik werk dagelijks met collega’s met heel diverse profielen: netwerkgerichte of systeemgerichte mensen, projectleiders ... Die diversiteit aan functies zorgt samen met een bedrijfscultuur waarin kennis uitwisselen wordt aangemoedigd voor een stimulerende en aangename werksfeer. Bij Belnet evolueer je binnen een structuur waar je van meerdere en uiteenlopende expertises kunt profiteren.

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Ik heb gesolliciteerd en vervolgens de examens van Selor met succes afgelegd. Op dit moment werk ik in een team van specialisten op het vlak van informaticabeveiliging met wie ik mijn kennis en knowhow kan delen. Voor mijn werk moet ik mezelf voortdurend in vraag stellen en een open geest houden, zodat ik mijn collega’s zo goed mogelijk kan helpen.