Christian Van Heurck

Christian Van Heurck

Vertel ons over je job …

Als coördinator van het federale cyber emergency team CERT.be is het in de eerste plaats mijn taak om ervoor te zorgen dat ons team goed functioneert. Concreet houdt dat in dat ik projecten en budgetten beheer. Verder zorg ik voor opleiding en coaching van de medewerkers binnen het team en sta ik in voor de rapportage van projecten, voor procedures, aanwervingen … Daarnaast coördineer ik indien nodig mee bepaalde incidenten rond cyberbeveiliging. Kortom, samen met mijn team zorg ik ervoor dat de missie en doelstellingen van CERT.be optimaal worden gerealiseerd.

Naast deze ‘klassieke’ taken als coördinator speelt in mijn functie ook de samenwerking met andere instanties, zoals de politie en justitie, een belangrijke rol. Je moet goed weten wie welke rol vervult en wat de impact van onze werking is op de andere actoren in het veld. CERT.be heeft als internetbrandweer een unieke positie. Het is belangrijk is om deze te benadrukken en te verdedigen.

Ik vervul ook een rol als beleidsadviseur door mee te werken aan de strategie op vlak van cyberveiligheid in België, een materie die zowel wettelijk als maatschappelijk aan het evolueren is.

In mijn job is het ook belangrijk om mijn kennis te delen en voortdurend bij te werken. Daarom volg ik colloquia in het binnen- en buitenland, ga ik zelf spreken op conferenties ... Af en toe sta ik ook journalisten te woord en vorm ik op die manier de schakel tussen CERT.be, de media, onze klanten en stakeholders.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Ik heb geen traditioneel parcours afgelegd, aangezien ik van opleiding fysicus ben. Na een eerste werkervaring als leerkracht kreeg ik op een bepaald moment de kans om te starten bij een unit van het Informatica Centrum Antwerpen, het vroegere Digipolis. Ik had altijd al een passie en interesse voor ICT en heb er als projectmanager veel kennis opgedaan die me nu nog steeds van pas komt. Na enkele reorganisaties ben ik er clusterverantwoordelijke geworden van de helpdesk.

Omdat ik op een gegeven moment meer ‘hands-on’ wilde werken, ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan binnen het domein van systeembeheer en de installatie van pc’s. De interesse in security was er toen al.

Nadien heb ik enkele jaren voor Cultuurnet Vlaanderen gewerkt, waar ik eerst opleidingen over een nieuwe applicatie gaf aan culturele organisaties verspreid over heel Vlaanderen. Stilaan heb ik meer technische kennis vergaard en ben ik er systeem- en applicatiebeheerder geworden en nadien teamcoördinator.

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel?

Absoluut! Werken bij CERT.be betekent bijdragen aan oplossingen voor de problematiek rond cybersecurity. De jobinhoud is boeiend, zeer gevarieerd en ideaal voor mensen die continu willen bijleren, een netwerk willen opbouwen … Bovendien is de sfeer in het team zeer goed.

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Ik had een jobadvertentie gezien en heb dan meteen mijn kandidatuur aan de personeelsdienst bezorgd. Daarop werd ik uitgenodigd voor een eerste gesprek met de toenmalige coördinator van de dienst en de technisch directeur. Daarna volgde een tweede gesprek waarbij ook de algemeen directeur aanwezig was. Kort daarna kreeg een contract aangeboden. De aanwervingsprocedure verliep dus zeer vlot.

Herinner je je eerste werkdag? Wil je een anekdote meedelen?

Vooraf was ik best zenuwachtig. Ik had mijn coördinator al ontmoet tijdens de sollicitatiegesprekken, maar de collega met wie ik zou samenwerken nog niet. Ik was dus erg benieuwd naar wat voor iemand dat zou zijn. Toen ik het bureau binnenkwam, zag ik iemand in kostuum zitten. Even dacht ik dat hij het was, maar hij bleek een externe medewerker te zijn. Mijn collega zat even verderop, droeg geen kostuum en begroette me heel informeel. Ik was opgelucht omdat hij er heel joviaal uitzag en had meteen een positief gevoel over onze toekomstige samenwerking.