Selor is de enige organisatie in België die bevoegd is om taalcertificaten uit te reiken. Iedereen die zijn kennis van het Nederlands, Frans of Duits wil aantonen op basis van objectieve en officiële criteria, kan zich inschrijven voor de taaltesten van Selor.

Selor herwerkt momenteel de inhoud van haar taaltesten voor Frans en Nederlands. Die aanpassingen zijn zo goed als klaar, maar vooraleer Selor een test bijstuurt, wordt eerst de kwaliteit ervan geëvalueerd. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde ‘pre-testen’ die we voorleggen aan een panel van testers. En deze rol willen we jou graag toevertrouwen. Weet wel dat je geen taalcertificaat kan behalen door te slagen voor deze pre-testen, want dit zijn geen officiële taaltesten.

Voordelen van jouw deelname

Deelnemen aan een pre-test is een erg verrijkende ervaring:

 • Je krijgt een beeld van hoe het met jouw taalvaardigheid is gesteld.
 • Je weet meteen welke punten je kunt verbeteren dankzij feedback op maat.
 • Je bouwt ervaring op in het afleggen van taaltesten, wat van pas komt als je later echte testen voor taalcertificaten wil afleggen.
 • Als je de test volledig aflegt, ontvang je een cadeaucheque ter waarde van 30 euro.

Hoe inschrijven?

In 3 stappen kan je inschrijven voor deze pre-test:

 1. Maak een Mijn Selor-account aan (als je nog geen account hebt)
 2. Vul dit online inschrijvingsformulier in. Het is heel belangrijk dat je voor Mijn Selor hetzelfde e-mailadres gebruikt als in dit inschrijvingsformulier!
 3. Na enkele dagen krijg je bericht dat je via Mijn Selor zelf een datum kan kiezen om de pre-test af te leggen.

Alle sessies voor de pre-test staan gepland in september. Ze vinden plaats bij Selor in Brussel, en dit ofwel in de voormiddag (8u30-12u00) ofwel in de namiddag (12u30-16u00).

Waaruit bestaat zo’n pre-test?

De pre-test zelf bestaat uit 3 onderdelen die je allemaal na elkaar aflegt en die samen 3u15 in beslag nemen:

 • 1 pc-test voor begrijpend lezen (duur 1u30)
 • 1 pc-test voor luisteren (duur 1u30)
 • 1 korte vragenlijst om in te vullen (duur 15 minuten)

Je kan zelf kiezen welk niveau van taaltest je wil afleggen:

 • Basisniveau – dit stemt overeen met het niveau B1-B2 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen (ERK).
 • Expertniveau –dit stemt overeen met het niveau B2-C1 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen (ERK).