Rocky De Wiest

Ik werk voor Defensie, op de stafdienst in Evere, meer precies bij het Cyber Security Operations Center (CSOC). Dat staat in voor bescherming van de verschillende netwerken van Defensie.

Wat houdt jouw taak in?

Ik werk hier nu twee jaar. Net zoals de meeste nieuwkomers stond ik eerst een half jaar in voor incident response. Zo leer je onze dienst het best kennen. Na een half jaar kon ik aan de slag in mijn huidige functie als malware analyst. Mijn huidige werk bestaat erin malware-bedreigingen in kaart te brengen en gepaste maatregelen te nemen. Hiervoor werk ik heel nauw samen met collega’s van andere afdelingen binnen het CSOC.

Werken er ook voor burgers bij het CSOC?

Zelf ben ik een militair en ik heb ook aan de Koninklijke Militaire School gestudeerd, maar een groot deel van mijn collega’s zijn burgers. Bij het CSOC gaan we in 2015 heel wat cyber security specialisten aanwerven. Dit zullen allemaal burgers zijn. Op onze dienst werken we allemaal samen als collega’s, het enige verschil is dat de militairen een uniform dragen. Wie hier begint als burger, maken we wel wat vertrouwd met de procedures die in een militair milieu worden toegepast.

Wat zijn de voordelen van werken voor je huidige werkgever?

Defensie zet echt sterk in op cyberveiligheid en investeert volop in de ontwikkeling van het CSOC. Zo verhuizen we heel binnenkort naar een eigen gebouw, waar we in een echte hightech omgeving en met state-of-the-art materiaal onze taken kunnen vervullen.

Welke competenties heb je nodig om hier te werken?

Een flinke dosis nieuwsgierigheid en passie voor IT zijn de drijvende factoren bij iedereen in ons team. Verder moet je ook sterk begaan zijn met security en kan je “out of the box” denken. Hoe kan je data het best beveiligen? Hoe organiseer je een veilige toegang tot IT-systemen? Dat zijn de vragen die wij ons stellen. We proberen ons hiervoor te verplaatsen in de gedachtewereld van hackers en zoeken dan naar de beste manieren om onze systemen te beveiligen.