Tine Proesmans

Tine _proesmans

Vertel ons over je job…

Ik werk bij de Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen op de selectiedienst van de CRC (Controle Regie Contrôle) Zaventem. Ik maak deel uit van een team dat instaat voor de verdere manuele verfijning van de automatisch geselecteerde aangiftes. Aan de hand van parameters, opgesteld door de dienst risicoanalyse, worden alle in- en uitvoeraangiftes in PaperLess Douane en Accijnzen (PLDA) onderworpen aan een automatische risicoanalyse. Omdat we beperkt zijn in tijd en middelen kan de douane niet al deze zendingen controleren. Bij de divisie “Selectie” bekijken wij deze geselecteerde aangiftes een eerste keer om te bepalen welke zendingen effectief gecontroleerd moeten worden en welke zendingen alsnog worden vrijgegeven.

Aangezien wij op de selectiedienst in shiften werken begint elke shift met een briefing tussen de wisselende ploegen. Hierbij wordt er belangrijke informatie uitgewisseld over de situatie op het terrein. Het is in onze job niet alleen belangrijk om op basis van beperkte informatie snel een beslissing te nemen maar we moeten ook het contact met de verificatiediensten op het terrein onderhouden om te weten wie wanneer beschikbaar is voor controles.

Wat is de belangrijkste realisatie die je tot nu toe hebt verwezenlijkt?

De dienst CRC is een volledig nieuwe dienst in Zaventem. Het is boeiend om deel uit te maken van een team dat samen instaat voor de verwezenlijking van een nieuw project. De manier van werken bij de douane in Zaventem wordt verfijnd om de selectie en controle van aangiftes volledig te kunnen splitsen. Het meemaken van zo’n opstartfase is een hele uitdaging, waarbij we zelf kunnen meedenken aan de nodige optimalisaties van de werkprocessen. Ik voel me bevoorrecht dat ik deel mag uitmaken van de huidige modernisatie van Douane en Accijnzen.

Werken voor je huidige werkgever… Is dat volgens jou een voordeel?

Zeker en vast! De Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen nemen een bijzondere plaats in bij de FOD Financiën. De douane is in feite een internationale politiedienst die belast is met het controleren van de goederen en de goederenstromen. Dit betekent ook dat wij aan de buitengrenzen van de EU, zoals in Zaventem, 24u op 24u werken. Werken bij de overheid biedt dan ook nog het voordeel van de werkzekerheid, een marktconform loon en extra’s op het loon door de shiftregeling. Bovendien zijn er binnen de FOD Financiën genoeg mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je hebt steeds de mogelijkheid om opleidingen te volgen om op de hoogte te blijven van alle nieuwigheden binnen je vakgebied. Er worden ook regelmatig examens georganiseerd om van niveau te veranderen zodat je een echte kans hebt om carrière te maken.

Douane _affiche _nl