Dimitri Roels

Tine _proesmans

Vertel ons over je job…

Bij de douane in Zaventem werk ik zowel voor Brucargo als voor het passagiersteam. Op Brucargo bevinden zich alle bedrijven die werkzaam zijn in de sector van internationaal transport. Daar moet ik postpakketten openen en controleren op namaak. Daarnaast controleer ik of de waarde op de factuur klopt met de waarde van het pakket.

Bij het scanteam werken wij als mobiel team en opereren wij grotendeels op en rond de luchthaven en de cargo. Daar scannen wij grote pakketten luchtpost en controleren wij onder andere op drugs, namaakspullen of verboden cosmetica.

Daarnaast werk ik ook in het passagiersteam: wij controleren bagages van reizigers op drugs, verboden geneesmiddelen, namaak van o.a. sigaretten,… en de correcte aangifte van geld, goud, diamant, dure juwelen, enzovoort. We gaan altijd eerst na welke vluchten arriveren, zo krijgen we een beeld van welke vluchten bepaalde risico’s inhouden. Een voorbeeld daarvan zijn de vluchten uit Zuid-Amerikaanse landen die een verhoogd risico inhouden voor drugssmokkel.

Wat is de belangrijkste realisatie die je tot nu toe hebt verwezenlijkt?

Een belangrijke verwezenlijking is, om bij het passagiersteam op de luchthaven, zelf overtredingen vast te stellen en de papieren zelfstandig af te handelen. Bij een overtreding komt redelijk wat papierwerk en verschillende documenten aan te pas, waardoor het toch enige tijd vraagt vooraleer je deze onder de knie hebt. Ook hier kan je terug op de collega’s rekenen die steeds klaar staan voor bij te springen waar nodig.

Werken voor je huidige werkgever… Is dat volgens jou een voordeel?

Je leert enorm bij wat betreft douanewetgeving en –procedures. Zo kan je familie, vrienden en kennissen aansporen om ook het juiste te doen. De job zelf is heel afwisselend, zowel qua werkplaats, als qua takenpakket. Op deze manier leer je alle aspecten van de job kennen. Dat is voor mij een pluspunt. Er is ook een grote collegialiteit. Als men met vragen zit, kan men steeds terecht bij de collega’s voor hulp. Werken voor de FOD Financiën heeft voor mij dus zeker heel wat voordelen. 

Douane _affiche _nl