Robin Roels

Sociaal assistent bij Dienst Vreemdelingenzaken

Hoe kwam je hier terecht?

Ik heb orthopedagogie gestudeerd, en werkte eerst in de privésector. Als opvoeder was ik aan de slag met kinderen. Toen zag ik een vacature bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brugge. Die jobwissel was een openbaring voor mij, omdat je met vreemde culturen en volwassenen werkt, in de bijzondere context vaan een gesloten centrum. Na 8 jaar Brugge maakte ik dan de overstap naar Zaventem. In 2012 zijn we verhuisd naar het nieuwe Transitcentrum Caricole, ook vlakbij de luchthaven, en daar werk ik sindsdien als terugkeerfunctionaris.

Wat houdt je job hier in?

In dit centrum komen mensen toe die in de luchthaven gestrand zijn, bijvoorbeeld omdat ze geen geldige documenten hebben, de Schengen-zone niet binnen mogen of een asielaanvraag willen doen. Wij vangen de mensen op en begeleiden hen verder. Tot 90 mensen kunne hier gelijktijdig verblijven. We leggen hen meestal uit wat hun probleem is en wat de volgende stappen van de procedure zijn. Daarnaast regelen we ook een aantal praktische zaken, zoals het boeken van ene vlucht om terug te keren.

Wat moet je kunnen om deze functie goed in te vullen?

Best heb je wel wat elementaire kennis van andere talen, want hier worden vaak andere talen dan Nederlands gesproken, vooral Engels en Frans. Je moet ook rustig kunnen blijven, want de mensen die hier toekomen hebben vaak een lange reis achter de rug en zijn soms wat verward. Ook relativeringsvermogen is welkom. Je krijgt immers wel eens met probleemsituaties te maken, maar het is niet de bedoeling dat je die mee naar huis neemt.

Waarom doe je jouw werk graag?

Hier heerst een heel aangename werksfeer tussen de ongeveer 100 collega’s, en ook de contacten met de directie lopen vlot en ongedwongen. Sinds 2012 zitten we bovendien in een mooi en nieuw gebouw, met ruime bureaus die uitgeven op de luchthaven. En ook voor de bewoners hier is sindsdien het comfort verhoogd, wat onze job makkelijker maakt. Mij spreekt vooral het menselijke contact aan, en het geeft voldoening als je oplossingen kan vinden voor problemen van anderen.